UMC Utrecht print kraakbeen in 3D

Een internationaal team onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht heeft met behulp van 3D-printtechniek materiaal ontwikkeld om kraakbeenweefsel in gewrichten te herstellen.

Trefwoorden: #3D-print, #3D-printtechnologie, #gewrichten, #gewrichtskraakbeen, #herstellen, #hydrogel, #regeneratieve geneeskunde, #UMC Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Jos Malda, universitair hoofddocent bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht: “Hiermee zijn op termijn wellicht grotere delen van een gewricht, zoals in de knie of de heup, te repareren dan met de huidige technieken.

De onderzoekers gebruiken zogenaamde hydrogels, netwerken van polymeren die veel vocht kunnen vasthouden.

In de regeneratieve geneeskunde kan een hydrogel als drager dienen voor cellen om gewrichtskraakbeen te herstellen. Met 3D-printtechnologie wisten de wetenschappers een netwerk van dunne vezels te printen waarmee ze de gel verstevigden.

Het nieuwe materiaal blijkt vergelijkbare eigenschappen te hebben als kraakbeen in een gewricht.

Op dit moment wordt celtherapie al in een aantal Nederlandse ziekenhuizen succesvol toegepast om beschadigingen in het kraakbeen te repareren.

Momenteel onderzoeken de wetenschappers het herstel van grote defecten in gewrichten na gebruik van de versterkte hydrogels.

Ze kijken hierbij naar de kwaliteit van het nieuw gevormde kraakbeen.


(bron: UMC Utrecht)