Nederlandse architect start actie voor aardbevingsbestendige herbouw Nepal

De Smart Shelter Foundation ontwerpt en construeert aardbevingsbestendige gebouwen in landen zoals Nepal, en heeft in korte tijd 10.000 euro aan donaties ontvangen voor herbouw.

Trefwoorden: #aardbeving, #aardbevingsbestendige gebouwen, #donatie, #epicentrum, #geld inzamelen, #heropbouw, #Kaski District, #Nepal, #Smart Shelter Foundation

Lees verder

Techniek

( Foto: Smart Shelter Foundation )

ENGINEERINGNET.NL - Martijn Schildkamp, architect en bouwkundig ingenieur, heeft deze stichting opgezet in 2005 om in een aantal landen, die regelmatig getroffen worden door aardbevingen, gebouwen neer te zetten die daar bestand tegen zijn. Het gaat om Sri Lanka, India, Nepal and Indonesië. De stichting werkt hiervoor samen met lokale partners.

In april werd Nepal getroffen door een zeer zware aardbeving. Het epicentrum lag ongeveer ongeveer 30 kilometer van het gebied waar Smart Shelter Foundation 5 jaar lang aardbevingsbestendige scholen heeft gebouwd.

Deze 14 scholen, het hostel voor blinde studenten en de veekliniek, gelegen in het Kaski District, zijn na de beving nog geheel intact. Daarmee is bewezen dat de toegepaste technieken hebben gewerkt, gezien de schade die in deze streek aan andere gebouwen is ontstaan.

Smart Shelter Foundation wil nu de lokale Nepalese partner Damodar ondersteunen met hun werkzaamheden in Kaski. Dat zal grotendeels van afstand gaan gebeuren in de vorm van tekenwerk, het maken van begrotingen en fondsenwerving.

Daarnaast gaat de stichting andere hulporganisaties benaderen die zich gaan bezighouden met de wederopbouw, om zo het bereik van de kennis te vergroten rondom aardbevingbestendig bouwen.

Momenteel worden handleidingen voor aardbevingbestendig bouwen herschreven. Dit gebeurt in samenwerking met een aantal mensen van het EERI netwerk, ofwel Earthquake Engineering Research Institute.

“De handleidingen zijn gedeeltelijk gebaseerd op onze technieken die we bij de scholen hebben toegepast. We gaan ze aanpassen zodat ze ook voor aardbevingsbestendige huizen bruikbaar zijn,“ aldus Schildkamp.

Wederopbouw in het Kaski-district zal na de zomer starten, omdat het regenseizoen eraan komt dat van mei tot september duurt.

De Smart Shelter Foundation is gericht op langdurige oplossingen, het verzorgen van trainingen en het bouwen van permanente huisvesting. Het streven is om hoogwaardige, permanente en aardbevingsbestendige huizen te bouwen voor 5.000 euro per huis.