Studie PwC: Draagbare gadgets stuwen omzet halfgeleiderindustrie

Deze industrie groeit de komende vijf jaar met gemiddeld 5,2% naar 432 miljard dollar in 2019, aldus een studie van accountants- en belastingadviseursbedrijf PricewaterhouseCoopers.

Trefwoorden: #accountants- en belastingadviseursbedrijf, #draagbare gadgets, #fitness bandjes, #halfgeleiderindustrie, #PricewaterhouseCoopers, #PwC, #slimme horloges, #Studie, #wearables

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - Kārlis Dambrāns )

ENGINEERINGNET.NL - De wereldwijde markt voor halfgeleiders profiteert de komende jaren sterk van de groeiende populariteit van slimme horloges, fitness bandjes en andere draagbare technologieën. Deze zogenoemde 'wearables' maken gebruik van geavanceerde halfgeleiders.

De markt voor halfgeleiders groeit de komende vijf jaar snel, zo voorspelt PwC in de studie 'The Internet of Things: the next growth engine for the semiconductor industry'. De verwachte groei is ook goed nieuws voor chipmachinefabrikanten.

'Het internet en het gebruik van wearables stimuleert de vraag naar sensoren zodanig dat de halfgeleiderindustrie een groei tegemoet zal treden die het sinds de internet-boom eind jaren negentig niet meer heeft gekend', zegt Ilja Linnemeijer, Technolgy Leader bij PwC. Als voorbeeld noemt hij nieuwe toepassingen in de medische zorg waardoor de behoefte aan sensoren momenteel sterk toeneemt.

China neemt in 2019 ruim 60% van de vraag naar halfgeleiders voor haar rekening. Dit hangt samen met de continue vraag naar, lage prijzen en verbeterende kwaliteit van elektronica vanuit China. PwC verwacht dan ook dat de omzet en het marktaandeel van de Chinese halfgeleiderindustrie zal groeien als kool.

Ook Europese producenten van halfgeleiders en Nederlandse chipmachinefabrikanten profiteren hiervan. Al zal de groei in Europa volgens het rapport bescheidener zijn, namelijk tot 2019 met gemiddelde 3,9% per jaar.

Linnemeijer: 'Europese halfgeleiderbedrijven produceren voor de wereldwijde markt en hebben fabrieken in verschillende landen. Zij profiteren momenteel met name van een sterke dollar. Ook de Nederlandse fabrikanten van machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten kunnen profiteren, omdat die machines nu relatief goedkoop zijn voor Amerikaanse en Chinese klanten.'

Het internet als netwerk van slimme sensoren, camera's en software in apparaten die met elkaar in contact staan, speelt een belangrijke rol bij de groei van de halfgeleidermarkt. Nu al staan er volgens Linnemeijer miljarden slimme apparaten op deze manier met elkaar in contact, waardoor het verzamelen en uitwisselen van informatie een vlucht neemt.

Een voorbeeld is de slimme thermostaat. 'Zonder de ontwikkeling van steeds kleinere en krachtigere halfgeleider sensoren zou deze vooruitgang niet mogelijk zijn geweest.' PwC heeft berekend dat de opbrengst uit de verkoop van sensoren en actuatoren de komende jaren met gemiddeld 10,4% stijgt naar 14 miljard dollar in 2019.

Eén applicatie in het bijzonder die kan profiteren van het internet der dingen is de wearable. Bekende voorbeelden zijn slimme horloges en gadgets die in kaart brengen hoeveel uren we slapen en hoeveel calorieën we verbanden tijdens het sporten.

De omzet die de halfgeleiderindustrie door wearables genereert loopt volgens PwC op van 15 miljoen in 2013 naar meer dan 7 miljard dollar in 2019.

Het segment data processing was in 2014 goed voor 134 miljard dollar aan opbrengsten, een stijging van 12,8% ten opzichte van 2013. Het vormt daarmee het belangrijkste afzetsegment voor de halfgeleiderindustrie.

De verkoop van halfgeleiders voor desktops, PC's en laptops loopt de komende jaren terug. Daarentegen stijgt de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van tablets tot 2019 gemiddeld met 7,6%, aldus PwC. Opvallend is dat de verkoop ten behoeve van ultramobiles - een kleinere vorm van een tablet-pc - vorig jaar met maar liefst 85% steeg.

De auto-industrie is een andere belangrijke driver voor de wereldwijde markt van halfgeleiders: de vraag naar hybride en elektrische auto's groeit nog steeds.

Vergeleken met conventionele auto's zitten er in hybride en elektrische auto's anderhalf tot drie keer zoveel halfgeleiders.

PwC verwacht dat de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van hybride en elektronische auto's tot 2019 met gemiddeld 20,5% toeneemt.