Vlaamse overheid lanceert digitaal platform voor medicatieschema’s

Vanaf november 2015 zullen Vlaamse zorgverleners beschikken over software die hen in staat stelt informatie te kunnen raadplegen en delen over het medicatieschema van hun patiënten.

Trefwoorden: #inenten, #medicatie registratie, #platform medicatie patient, #registratie, #vaccinatie registratie, #vaccineren, #vitalink

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Vitalink is het nieuwe, digitale platform van de Vlaamse overheid voor het veilig delen van zorg- en welzijnsgegevens.

Artsen, apothekers, thuisverpleegkundigen en thuisverzorgenden, tandartsen en vroedvrouwen kunnen gegevens raadplegen en delen via Vitalink mits ze over aangepaste software beschikken.

Op termijn sluiten ook andere zorgverleners aan, zoals artsen-specialisten in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Ook de patiënt heeft toegang tot zijn eigen gegevens via een Patient Health Viewer, ontwikkeld door de mutualiteiten.

Vitalink slaat de gezondheidsgegevens centraal op en is 24/7 beschikbaar. Het systeem voldoet aan de strengste eisen op het vlak van beveiliging om de nodige waarborgen te kunnen garanderen rond de privacy van patiënten en het beroepsgeheim van zorgverleners.

De gegevens zijn enkel leesbaar na decryptie door de eindgebruiker of geautoriseerde organisatie (d.m.v. gebruik van de Vitalink Connector) Eén van de belangrijkste principes van Vitalink is dat alle gevoelige gegevens worden geëncrypteerd en gedecrypteerd op het niveau van de computer van de eindgebruiker. De gegevens worden dus onleesbaar verzonden en bewaard.

Vitalink stelt zelf geen eindgebruikerstoepassingen ter beschikking. Er worden enkel services aangeboden, vanuit een centraal platform, die de integratie mogelijk maken met nieuwe of bestaande softwaretoepassingen.

iMinds Health lanceerde een call voor software-ontwikkelaars om software pakketten te integreren met Vitalink en kon rekenen op grote belangstelling. Na controle zullen de softwarepakketten voor huisartsen zoals Windoc, Medidoc, HealthOne, CareConnect, Prodoc en Daktari aan dit traject beginnen.

Voor apotheeksoftware doen Farmad, Greenock, Pharmawin, Officinal, ViaNova en Sabco mee. Bedoeling is om daarna zo snel mogelijk over te gaan naar reële tests in het interoperabiliteitslabo van iMinds Health.

Door de integratie van deze functionaliteit van een medicatieschema in hun softwarepakketten voor de huisartsenpraktijk en apotheken zullen uiteindelijk duizenden zorgverleners uiterlijk tegen november 2015 medicatieschema’s kunnen aanmaken voor hun patiënten en delen met andere zorgverleners, en op deze manier een kwaliteitsvollere zorg verlenen en deze zorg goed kunnen coördineren.