Eandis twijfelt over nut verdere uitbouw aardgasdistributie

Walter Van den Bossche, CEO van netbedrijf Eandis vindt dat het geen zin heeft het distributienet voor aardgas verder uit te breiden.

Trefwoorden: #aardgas, #CEO, #distributienet, #Eandis, #energievoorziening, #geothermie, #netbedrijf, #uitbreiden, #Walter Van den Bossche, #warmtenetten

Lees verder

nieuws

( Foto: Koen Mortelmans )

ENGINEERINGNET.BE - Hij verwacht dat op lange termijn huishoudens veel minder aardgas zullen nodig hebben om hun woning te verwarmen.

Totnogtoe sloot Eandis op jaarbasis ongeveer 20.000 nieuwe en evenveel gerenoveerde woningen op zijn aardgasnet aan. Van alle Vlaamse woningen die in aansluitbaar gebied liggen is nu ongeveer 63% aangesloten.

"Maar omdat woningen almaar beter geïsoleerd en energiezuiniger worden hebben ze veel minder nood aan verwarming," aldus Van den Bossche. "Voor het beetje warmte dat ze nog nodig hebben kan een kleine warmtepomp al instaan."

Hij vreest zelfs dat er in het recente verleden al teveel is geïnvesteerd in aardgasdistributie. De voorbije tien jaar waren die investeringen goed voor ongeveer 700 miljoen euro, omdat de Vlaamse overheden de netbeheerders verplichtte 95% van alle woningen aansluitbaar te maken.

Verder rukken alternatieven voor aardgas via huisaansluitingen op, zoals geothermie en warmtenetten.


ACHTERGROND
Enkele jaren geleden werd de opgelegde afschrijvingstermijn van investeringen in distributienetten opgetrokken van 33 naar vijftig jaar. Van den Bossche vraagt zich af of er tegen het einde van die periode nog wel voldoende gas zal worden verbruikt om via die afschrijvingen de investeringen terug te verdienen.

Hij heeft wel goede hoop op het gebruik van wagens met CNG (gecompresseerd aardgas) als brandstof. Momenteel zijn er slechts openbare CNG-tankstations in België, maar de gemeentebesturen die beschikken over slow fill-CNG-stations kunnen eventueel beslissen om ook privé-CNG-automobilisten daarvan gebruik te laten maken.

Minder optimistisch staat de CEO ten opzichte van micro-WKK-installaties op aardgas, omdat hun echte doorbraak volgens hem al jaren op zich laat wachten.