Nieuw start-up gericht op nieuwe behandelingen tegen hartfalen

Mirabilis Therapeutics is een nieuw spin-off bedrijf van de Universiteit Maastricht en Maastricht Universiteit Medisch Center. Het bedrijf wil nieuwe medicijnen ontwikkelen tegen hartfalen.

Trefwoorden: #cardiovasculaire ziekten, #hartfalen, #Maastricht Universiteit Medisch Cente, #Maastricht University, #medicijnen, #metabole ziekten, #Mirabilis Therapeutics, #obesitas, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Deze nieuwe start-up richt zich op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen cardiovasculaire en metabole ziekten zoals hartfalen en obesitas.

Het bedrijf is opgericht naar aanleiding van veelbelovende onderzoeksresultaten van Prof. de Windt en dr. Da Costa Martins.

Op basis van hun eerdere onderzoek verwachten zij binnen Mirabilis diverse nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen om pathologische groei van de hartspier te verminderen, het energiemetabolisme bij hartfalen te verbeteren, het regeneratieve potentieel van het hart na een hartaanval te verhogen of om obesitas tegen te gaan.

De nieuwe kandidaatmedicijnen hebben in vroege onderzoeksresultaten al opmerkelijke effecten laten zien.

De wetenschappers hebben eerder aangetoond dat het belangrijkste molecuul van hun vinding, MRLS-8001, vermindering van pathologische groei van het hart veroorzaakt na blootstelling aan chronische hoge bloeddruk.

Verdere ontwikkeling kan leiden tot het eerste medicijn voor hartfalen dat erop gericht is om pathologische verandering van het hart om te keren. Vooral de behandeling van diastolisch hartfalen, waarbij de hartspier niet goed ontspant, zal hierdoor verbeteren.

Op dezelfde manier verwacht het bedrijf nog drie specifieke medicijnen te kunnen ontwikkelen om het energie metabolisme van het hart bij hartfalen te optimaliseren, het regeneratieve potentieel van het hart na een hartaanval te verhogen of om obesitas tegen te gaan.

Mirabilis heeft recent een PreSeed lening ontvangen vanuit het valorisatieprogramma Zuid-Limburg.

Het PreSeed fonds is, met steun van het Ministerie van Economische Zaken, opgezet voor de financiële ondersteuning van jonge ondernemers in het vermarkten van kennis van de Limburgse kennisinstellingen

Het bedrfijf is gebaseerd op een exclusieve licentie van patenten die gefiled zijn door UM/MUMC+ uit het eerder genoemde onderzoeksprogramma.


(bron: Universiteit Maastricht)