Pearltect wint Philips Innovation Award 2015

Studentenstart-up Pearltect, een sieraad dat beschermt tegen seksueel geweld, heeft de Philips Innovation Award 2015 gewonnen.

Trefwoorden: #aanranders, #DNA-marker, #Erasmus Universiteit Rotterdam, #Pearltect, #Philips, #Philips Innovation Award, #Studentenstart-up, #TU Delft

Lees verder

Techniek

( Foto: Philips Innovation Award - © Niké Dolman )

ENGINEERINGNET.NL - De Pearltect is een armband die een sterke stank verspreidt na activatie. Potentiële aanranders worden op die manier afgeschrikt.

Behalve de stank wordt ook een onzichtbare DNA-marker achtergelaten op de aanvaller. Zo worden vrouwen niet alleen beschermd tegen seksueel geweld, maar wordt ook de opsporing van daders aanzienlijk makkelijker.

Het team van Pearltect, dat de hoofdprijs en de publieksprijs mee naar huis nam, studeert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. Tijdens de finale op donderdagavond moesten de vijf finalisten het tegen elkaar opnemen voor een jury met als voorzitter Frans van Houten, CEO van Philips.

De Philips Innovation Award is de grootste studentenondernemersprijs van Nederland. De winnaar ontvangt een prijzenpakket ter waarde van 50.000 euro.

Op de finale van de 10e editie in de Rotterdamse Schouwburg spraken onder andere Neelie Kroes (oud-eurocommissaris), Pieter Zwart (oprichter van Coolblue) en Jan Peter Balkenende (oud-premier).

De vijf finalisten hebben gemeen dat zij een grote maatschappelijke impact hebben. Zo lukt het Blue Battery om groene energie op te slaan in kraanwater en tafelzout.

Printr maakt 3D-printen voor iedereen toegankelijk. Met Smart Blocks kan iedere burger deelnemen aan de planning van nieuwe stadsdelen.

Tot slot heeft Athom een spraakgestuurde persoonlijk assistent uitgevonden die het dagelijks leven makkelijker en leuker maakt.