De Francqui prijs gaat naar wiskundige Stefaan Vaes

Professor Stefaan Vaes, Faculteit Wetenschappen - KUL, heeft de Francqui-prijs gewonnen. Dit is de belangrijkste wetenschappelijke onderscheiding in België.

Trefwoorden: #Centre National de la Recherche Scientifique, #Francqui prijs, #KU Leuven, #operatorenalgebra, #professor, #Stefaan Vaes, #Von Neumannalgebra, #wetenschap, #wiskunde prijs

Lees verder

Nieuws

( Foto: © KU Leuven | Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - De Francqui prijs is de belangrijkste wetenschappelijke onderscheiding in België. Zowat de Belgische Nobelprijs. Dit jaar gaat de prijs naar wiskundige Professor Stefaan Vaes van de KU Leuven.

Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek rond von Neumannalgebra’s, waarmee hij doorbraken bereikte in de structuur van operatorenalgebra’s. Von Neumannalgebra’s zijn wiskundige structuren die ontstaan zijn vanuit de kwantummechanica.

Ze worden ook gebruikt in de knopentheorie, om aan te tonen dat sommige knopen nooit ontward kunnen worden. Zijn wiskundig onderzoek heeft belangrijke gevolgen voor andere domeinen van de wiskunde.

Stefaan Vaes studeerde wiskunde aan de KU Leuven en doctoreerde in 2001 met onderzoek dat bekroond werd met de Robert-Stockprijs van de Academische Stichting Leuven. Hij zette zijn onderzoekswerk voort in Parijs aan het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).

In 2006 werd hij hoofddocent aan de KU Leuven en verwierf hij een Starting Grant van de ERC, waarmee hij een eigen onderzoeksgroep kon uitbouwen.

De Francqui-prijs wordt sinds 1932 uitgereikt door de Francqui-stichting. Jaarlijks wordt één prijs toegekend, ten bedrage van 250.000 euro, beurtelings voor de exacte, humane en biomedische wetenschappen.

De officiële uitreiking zal plaatsvinden op 9 juni in het Paleis der Academiën.


Saskia Van Hoyweghen