EDF Luminus laat cloudgebaseerde Virtual Powerplant voor WKK’s ontwikkelen

Het Vlaamse Ixor van ir Roel Verbeeck mocht voor EDF Luminus een 'Virtual Powerplant' bouwen die WKK-installaties bij tuinders draadloos verbindt. Een 'smart grid' via de cloud.

Trefwoorden: #actility, #demand response, #edf luminus, #energie, #ixor, #luminus, #powerplant, #restore, #wkk

Lees verder

Techniek

( Foto: Ixor, WKK )

ENGINEERINGNET.BE - EDF Luminus is één van het handvol aanbieders die - naast bijvoorbeeld Actility en REstore - actief is in de vrij jonge markt van de 'demand response'.

In de plaats van elektriciteit op te wekken in reële centrales, hebben deze aanbieders - ook 'aggregators' genoemd - software ontwikkeld waarmee ze bij gebruikers 'in the field' stroom kunnen afschakelen of reduceren wanneer het aanbod de vraag op het elektriciteitsnet niet kan volgen, en er onbalans dreigt te ontstaan.

Het blijkt snel te gaan in de markt van de demand respons. Zo liet het stroomafschakelbedrijf REstore onlangs nog weten (zie leestip onderaan) in een tweede financieringsronde een extra 7 miljoen euro opgehaald te hebben bij zijn bestaande aandeelhouders. Daarmee wil het bedrijf zijn concept Europees uitrollen en onder meer kantoren openen in Frankrijk en Duitsland.

Ook energieleverancier EDF Luminus - goed voor ongeveer 10% van de productiecapaciteit van de Belgische elektriciteitsmarkt (op basis van cijfers van eind 2013) - pakt nu uit met een variant van het afschakelconcept. Hierbij wordt een aantal WKK's bij tuinders via de cloud draadloos verbonden, zodat ze wanneer nodig méér of minder stroom op het net kunnen plaatsen.

Het was voor specifiek deze virtuele elektriciteitscentrale dat Ixor een veilig en flexibel beheersplatform mocht ontwikkelen.

Opgericht in 2004 door burgerlijk ingenieur Roel Verbeeck (°1969), is Ixor een softwarebedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in cloudgebaseerde monitoringsystemen waarmee technische installaties vanop afstand beheerd worden. Het bedrijf kent naar verluidt 'een stevige groei in België en de ons omringende landen', en telt momenteel al een 50-tal medewerkers.

Met het centrale monitoringsysteem kan EDF Luminus vanuit één dashboard de stroomlevering van elke gedecentraliseerde WKK individueel opvolgen, en indien gewenst binnen dertig seconden automatisch in- en uitschakelen.

Het netwerk van WKK’s wordt bestuurd alsof het één energiecentrale is, die collectief stroom kan leveren aan het elektriciteitsnet. Met de tuinders zijn afspraken gemaakt om stroom te leveren in periodes dat hun gewassen weinig of geen stroom nodig hebben.

Ixor borduurde, in samenwerking met Cegeka, voor het project verder op modules van zijn eigen paradepaardje IxorTalk, een platform om technische installaties draadloos te monitoren met het oog op onderhoud.

Managing Director ir Roel Verbeeck: "De manier waarop bestaande WKK’s doorgaans via het internet met de buitenwereld verbonden zijn, draagt niet bij tot een voldoende beveiligde en flexibele integratie. Wij maken gebruik van open protocollen die ontstaan zijn uit het Internet of Things-gebeuren zelf".

In totaal nam de hele ontwikkeling naar verluidt 'minder dan drie maanden' in beslag.


ACHTERGROND
Ixor heeft in 2012 een groeispurt ingezet. Het bedrijf ontwikkelt vooral toepassingen rond mobiliteit, zoals de 'connected car', en telecom. Het team van Ixor kan al diverse referenties voorleggen, waaronder Parking Guidance en Highway Traffic Management systemen die sensoren, signalisatiepanelen en geo-informatie connecteren om real-time verkeersinformatie beschikbaar te stellen aan autobestuurders. Tot de bekende klanten behoren De Lijn, Bhaalu, BNP Paribas Fortis, en de start-up Doccle.

Via het project voor EDF Luminus haalt het nu ook een eerste referentie in de wereld van de energiebevoorrading binnen. Momenteel is Ixor actief in België, Nederland en Israël, maar "we zijn volop bezig om ook in de andere buurlanden activiteit op te starten".