Innovatieve koelkelder die geen stroom nodig heeft

De Groundfridge is een variant op de traditionele koelkelder die zich onder het huis bevindt, doordat deze in de tuin is in te graven.

Trefwoorden: #Floris Schoonderbeek, #grondwater, #Groundfridge, #isolerende werking, #koelkelder, #ontwerperscollectief, #Weltevree

Lees verder

Nieuws

( Foto: Weltevree )

ENGINEERINGNET.NL - Ontwerper Floris Schoonderbeek heeft de koelkelder ontwikkelt voor 'de nieuwe wereldburger met eigen moestuin en een modern zelfvoorzienend bestaan.'

De Groundfridge maakt gebruik van de isolerende werking van de grond en de koelende werking van het grondwater. De temperatuur in de fridge blijft zo het hele jaar stabiel tussen de 10 en 12 C°: de ideale temperatuur voor het bewaren van bijvoorbeeld fruit, groenten, wijn en kaas.

De van polyester gemaakte koelkelder wordt ingegraven en bedekt met de afgegraven aarde. Deze laag aarde van ongeveer 1 meter dik werkt zo isolerend dat de binnentemperatuur in de koelkelder nauwelijks varieert. Voor het plaatsen van de Groundfridge is geen vergunning nodig en bij het ingraven hoeft er geen grond afgevoerd te worden.

De koelkelder heeft een diameter van 228 centimeter en een gewicht van 300 kilo. Deze is leverbaar vanaf de zomer voor een prijs vanaf 10.300 euro.

Floris Schoonderbeek is oprichter van het ontwerperscollectief Weltevree. Zij zijn onder meer bekend van de Dutchtub, een prijs winnend ontwerp van een met hout gestookt buitenbad.