Sweco doet bod op ingenieursbureau Grontmij

De Zweedse branchegenoot Sweco is bereid 354 miljoen euro neer te leggen voor de overname, waardoor een bedrijf ontstaat met circa 14.500 werknemers en 1,7 miljard euro omzet per jaar.

Trefwoorden: #banenverlies, #Grontmij, #ingenieursbureau, #overname, #Sweco, #Zweden

Lees verder

Nieuws

( Foto: Grontmij, het Nederlandse hoofdkantoor )

ENGINEERINGNET.NL - Topman Michiel Jaski van Grontmij stelt dat beide bedrijven elkaar goed aanvullen en dat er nauwelijks overlap is.

Zo is Grontmij onder meer actief in Nederland, België, Duitsland en China. Sweco heeft naast Scandinavië vooral activiteiten in Oost-Europa.

Banenverlies is daardoor te beperken, er zijn alleen geen twee hoofdkantoren nodig bijvoorbeeld. Voor de locatie van het hoofdkantoor is Zweden gekozen, zodat er in Nederland wel banen verdwijnen.

De fusievoordelen kunnen volgens Sweco en Grontmij oplopen tot 27 miljoen euro per jaar. De kosten van de samenvoeging zullen ongeveer 50 miljoen euro bedragen.

Grontmij behaalde vorig jaar een omzet van 659 miljoen euro. Daarop werd een verlies van ruim 20 miljoen euro geleden. Het bedrijf leidt al sinds 2010 verlies door de crisis in de bouw. Omdat ook dit jaar een verlies wordt verwacht, is Grontmij op zoek gegaan naar een partner.

Het bod van Sweco wordt dan ook gesteund door het bestuur en de commissarissen van Grontmij. Sweco voldoet de overnameprijs deels in contanten en deels in eigen aandelen. De biedprijs per aandeel ligt ruim een vijfde boven de huidige beurskoers. De afronding van de overname wordt verwacht in de tweede jaarhelft.

Grontmij gaat voor de overname hun laatste Franse activiteiten van de hand doen. De verkoop, die naar verwachting binnen enkele weken wordt afgerond, leidt tot een boekverlies tussen de 24 en 26 miljoen euro.

De onderdelen waren afgelopen jaar goed voor 55 miljoen euro aan omzet.