Samenwerking UZ Leuven en Philips op gebied van kankerdiagnostiek

Philips en het UZ Leuven hebben een overeenkomst getekend voor het digitaliseren en verregaand optimaliseren van het onderzoek naar kanker.

Trefwoorden: #behandeling, #big data, #diagnose, #digitaal platform, #kanker, #kankeronderzoek, #onderzoek, #Philips, #research, #slimme software, #tumor, #UZ Leuven

Lees verder

Techniek

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET.BE - Het UZ Leuven gaat als eerste Belgisch ziekenhuis over op het nieuwe digitale pathologiesysteem van Philips.

Pathologie, het onderzoeken van verdacht weefsel naar kenmerken van kanker, is een essentieel onderdeel in de geneeskunde van vandaag.

Dit onderzoek gebeurt al meer dan honderd jaar analoog met een microscoop, waarbij stukjes weefsel van een patiënt op afzonderlijke objectglaasjes intensief worden onderzocht op specifieke kenmerken die duiden op een bepaald type kanker. Zo kan de best mogelijke behandelstrategie worden bepaald.

Het UZ Leuven onderzoekt zo elk jaar meer dan 100.000 objectglazen voor meer dan 5.000 kankerpatiënten om de behandelende arts van de best mogelijke informatie over het ziektebeeld te kunnen voorzien.

Prof. Dr. Thomas Tousseyn, anatoom-patholoog: “Digitale pathologie zal onze manier van werken op termijn grondig veranderen. Een digitaal netwerk tussen collega-pathologen in verschillende ziekenhuizen kan het proces van tweede lezing in de diagnostiek van zeldzame tumoren versnellen en de kwaliteit ervan verbeteren. Het biedt tevens de mogelijkheid een digitaal leerplatform op te zetten voor de opleiding van assistenten en het organiseren van post-graduaatbijscholingen.”.

Het nieuwe onderzoekssysteem bestaat uit een ultrasnelle scanner en een beeldbeheersysteem met software om beelden te kunnen bekijken, analyseren en interpreteren.

Door het weefselglaasje in te scannen krijgt de patholoog direct toegang tot de digitale bestanden en kan het werk beter verdeeld worden onder de beschikbare pathologen.

De slimme software kan de patholoog helpen bij het bekijken van het weefsel. Daarnaast kunnen kennis en beelden eenvoudig en in real-time worden gedeeld met ziekenhuizen en onderzoeksinstituten over de hele wereld.

Door het virtuele netwerk dat zo ontstaat, wordt internationale samenwerking tussen experts mogelijk en zullen nieuwe ‘big data’ onderzoeksmogelijkheden ontstaan om nieuwe inzichten in de werking van kanker te krijgen.


Op de foto:
Prof. Dr. Thomas Tousseyn, anatoom-patholoog UZ Leuven, onderzoekt weefsel op kenmerken van kanker.