Winnaars van de manus 2015 award gehuldigd op Hannover Messe

Voor de editie van dit jaar vielen 467 inzendingen binnen uit 34 landen. Ontwikkelaars toonden hun eigen toepassing van polymeer glijlagers.

Trefwoorden: #Aerosud ITC, #ATS ELGI, #Hannover Messe, #igus, #Jan-Philippe Kobler, #kunststofglijlagers, #Leibniz Universiteit, #Mai International, #manus, #manus award

Lees verder

Nieuws

( Foto: igus )

ENGINEERINGNET - Zoals elk jaar werd gezocht naar interessante toepassingen met gebruik van kunststofglijlagers, die zich onderscheiden zowel door technische en wetenschappelijke efficiëntie als door creativiteit en lef van de ontwikkelaar.

De inzendingen uit 34 landen toonden het gehele spectrum aan toepassingsmogelijkheden van kunststofglijlagers, van prototypes tot seriegebruik.

De verscheidenheid aan inzendingen was groot, van 3D-printers en fitnessapparaten tot pipetteerautomaten.

De 5-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit de wereld van wetenschap, research en vakmedia, stond voor een moeilijke opgave om de winnaars aan te duiden.

De gouden manus ging naar Jan-Philippe Kobler van de Leibniz Universiteit, waar een medische assistentsysteem werd ontwikkeld dat gebruikt kan worden in de oorchirurgie.

Met behulp van dit apparaat wordt een gangetje geboord vanuit het schedeloppervlak naar de basale winding van het slakkenhuis, dat tot 35 mm onder het schedeldak kan liggen. Hier is maximale precisie vereist.

Bovendien moet het systeem voldoen aan de medisch-hygiënische eisen van de medische techniek.

De tweede plaats was voor de firma Mai International uit Oostenrijk voor hun machine die het verwijderen van estrich enorm vergemakkelijkt.

De lasergestuurde 3D-printer van de firma Aerosud ITC uit Zuid-Afrika eindigt op de derde plaats.

Een speciale prijs was voor de firma ATS ELGI uit India, die in haar autowasinstallatie kiest voor smeervrije kunststofglijlagers, die niet roesten.