Wereldwijde primeur: gratis app voor meten aardbevingen

Het Groningse bedrijf Jet-Stream heeft deze app ontwikkeld om het brede publiek gegevens te laten inzamelen over aardbevingen via de al ingebouwde bewegingssensoren in smartphones.

Trefwoorden: #aardbevingen, #app, #driedimensionale bewegingen, #GPS, #Jet-Stream, #meetapparatuur, #meten aardbevingen, #trillingen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bevingmeter )

ENGINEERINGNET.NL - Bijna alle smartphones bevatten sensoren die driedimensionale bewegingen detecteren.

Met de bevingsmeter is het mogelijk om op 10 milliseconde nauwkeurig trillingen gemeten, inclusief de op dat moment geldende GPS positie. Dat gebeurt samen met seismische specialisten in Groningen.

Dit soort specialisten gebruiken meetapparatuur met nog gevoeligere sensoren die veel kleinere trillingen waarnemen. De bevingsmeter is echter gericht op het verzamelen van data door het grote publiek, om zo meer te weten te komen over de spreiding van een aardbeving en hoe vaak deze voorkomen. Deze data worden vervolgens in een kaart verwerkt.

Volgens Jet-Stream zijn er in het Groningse bevingsgebied circa 400.000 smartphones aanwezig. Als 5% van de bezitters de app gebruikt, levert dit al 20.000 meetpunten op. Dit terwijl de NAM nu 250 meetpunten gebruikt.

Jet-Stream werkte voor de lancering van de app samen met app-ontwikkelaar Peperzaken, het Groningse bedrijf Medusa, dat ervaring heeft met technieken voor de bewegingssensor en de Rijksuniversiteit Groningen.

De bevingsmeter is door hen gedurende een jaar getest. Zo registreerden testtoestellen tijdens de finale FCGroningen-PEC op de Grote Markt de trillingen die het springende publiek na elk doelpunt teweeg brachten.

Via de bijbehorende site bevingmeter.nl kunnen mensen schade doorgeven. Als deze getaxeerd is, kunnen mensen voor de aardbevingsschade drie reparatie-offertes aanvragen bij aannemers.

De nieuwe bevingsmeter is zowel geschikt voor iOS en Android. De app wordt nu gesponsord door Rabobank en Univé.

Doel is om de bevingsmeter ook internationaal op de markt te brengen. De universiteiten van Stanford en Berkeley hebben vergelijkbare initiatieven, aldus Jet-Stream, die stelt dat hun app technologisch beter is en dat zij de eerste zijn die zo'n app echt lanceren.