Nederland twee keer in de prijzen bij European Inventor Award 2015

Het Europees Octrooibureau (EPO) heeft een prijs toegekend aan de Nederlandse uitvindster Laura van 't Veer en aan NXP Semiconductors.

Trefwoorden: #Benoît Battistelli, #borstkanker, #chemotherapie, #European Inventor Award, #Laura van 't Veer, #Near Field Communication, #NXP Semiconductors, #uitvinder

Lees verder

Nieuws

( Foto: EPO, Laura van 't Veer )

ENGINEERINGNET.NL - Voor de tiende keer zijn de European Inventor Awards uitgereikt. Met deze prijzen worden uitvinders geëerd die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technologische vooruitgang en economische groei.

Een internationale jury selecteerde uit meer dan 300 uitvinders c.q. teams 15 finalisten in vijf categorieën:

  • Franz Amtmann (Oostenrijk)/ Philippe Maugars (Frankrijk) van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors wonnen in de categorie Industrie.
  • Laura van 't Veer (Nederland) in de categorie MKB.
  • Andreas Manz (Zwitserland) won in de categorie Lifetime achievement
  • Ludwik Leibler (Frankrijk) in de categorie Onderzoek
  • Sumio Iijima / Akira Koshio / Masako Yudasaka (Japan) in de categorie Non-Europese landen.

Twee andere Nederlandse genomineerde uitvinders - Henk Jonkers en Kees Schouhamer Immink - gingen helaas zonder prijs naar huis.

"De uitvinding van Van 't Veer heeft een revolutie teweeggebracht in de diagnostiek van kanker, doordat behandelingen nu kunnen worden afgestemd op de individuele behoeften van elke patiënt. Dit maakt haar een van de meest vooraanstaande Europese uitvinders op het gebied van geïndividualiseerde geneeskunde", aldus EPO President Benoît Battistelli.

De test die Van 't Veer ontwikkelde heeft een hoge voorspellende waarde als het gaat om de kans op uitzaaiingen bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium. Dit maakt een betere prognose en gerichtere behandeling mogelijk, waarbij gegrond kan worden gekozen voor het al dan niet ondergaan van chemotherapie.

Dankzij MammaPrint hoeven 20 tot 30% minder borstkankerpatiënten chemotherapie te ondergaan. Een patiënt waarbij het niet waarschijnlijk is dat de kanker terugkomt, zou anders voor niets lijden onder de bijwerkingen van chemotherapie zoals haaruitval en extreme vermoeidheid. Meer dan 40.000 vrouwen in 34 landen hebben inmiddels gebruik kunnen maken van haar test.

Franz Amtmann en Philippe Maugars van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors hebben een kleine chip uitgevonden die het mogelijk maakt om op zeer veilige wijze contactloos data over te dragen tussen mobiele apparaten.

"De technologie van Near Field Communication (NFC) maakt talloze nieuwe applicaties voor smartphones, tablets en andere mobiele apparaten mogelijk. Verschillende functies worden samengevoegd in één multifunctionele unit", stelt Battistelli.

NFC is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. Denk hierbij aan contactloos betalen met je telefoon, het uitwisselen van informatie in het kader van social networking en het organiseren van je smart home.

NFC is samen met andere draadloze technologieën als Wifi en Bluetooth te gebruiken en is volgens kenners de nieuwe standaard voor de technologie van de toekomst.