Verrassende eerste resultaten van Darmflora Project

Anderhalf jaar na de start van de grootschalige inzameling van stoelgangstalen bij de Vlaamse bevolking, zijn de eerste, verrrassende resultaten van het Darmflora Project bekend.

Trefwoorden: #Darmfloraproject, #darmziekte, #Doris Vandeputte, #Jeroen Raes, #KU Leuven, #Prevotella enterotype, #stoelgang, #stoelgangconsistentie, #VIB, #VUB

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Jeroen Raes (VIB/KU Leuven/Vrije Universiteit Brussel) en zijn team wilden met dit project nagaan hoe de consistentie van stoelgang de darmflora beïnvloedt.

Jeroen Raes: “In deze studie bekeken we meer specifiek hoe stoelgangconsistentie de samenstelling van de darmflora verandert. Maar daar stopt het niet, de resultaten zijn ook erg belangrijk voor de verdere studie van de link tussen de darmflora en ziekten zoals bijvoorbeeld diabetes, obesitas en darmkanker.”

Wetenschappers gaan er vaak van uit dat een gezonde stoelgang niet te hard en niet te vast is én bovendien een groot aantal verschillende bacteriële soorten bevat.

Bij het indienen van hun stoelgangstaal hebben de vrijwilligers van het Vlaams Darmflora Project de consistentie van hun stoelgang aangegeven op een schaal van 1 tot 7 van erg hard tot heel waterig zoals bij diarree.

Op basis van deze informatie en de analyse van de aanwezige darmbacteriën in 53 stalen wordt nu aangetoond dat (tegen de verwachting in) de hardere stoelgang de grootste diversiteit herbergt.

Doris Vandeputte (VIB/KU Leuven/Vrije Universiteit Brussel): “Dit signaal was zo sterk dat we het heel vroeg in de analyses zagen opduiken, vandaar dat dit de focus was van onze eerste studie.”

In eerder onderzoek had Jeroen Raes al aangetoond dat mensen op basis van hun darmflora kunnen ingedeeld worden in 3 types darmflora, de zogenaamde enterotypes.

Een van deze drie types, het ‘Prevotella enterotype’, werd - eerder tegenstrijdig - gekoppeld aan zowel een gezond, vezelrijk voedingspatroon als aan bepaalde ziektebeelden.

Uit de resultaten van het Vlaams Darmflora Project blijkt nu dat het Prevotella enterotype voornamelijk voorkomt bij mensen met losse, enigszins vloeibare stoelgang, die dus veroorzaakt kan zijn door zowel een vezelrijk dieet als door bepaalde ziektes.

Het onderzoek van Jeroen Raes bij gezonde mensen laat toe om door zulke evidente associaties heen te kijken om vervolgens de echte correcte link tussen darmflora en ziektebeelden bloot te leggen.

Jeroen Raes: “Analyses zoals deze leren ons enorm veel over hoe we de samenstelling van de darmflora kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door de darmtransit te versnellen of net te vertragen.”


(bron en foto: © VIB)