VIB en VUB lanceren vandaag nieuwe bio-tech spin-off

Vrije Universiteit Brussel en VIB maakten vandaag de oprichting bekend van Confo Therapeutics. In een eerste closing werd al meteen 3 miljoen euro opgehaald.

Trefwoorden: #bio-tech spin-off, #Capricorn Health-Tech Fund, #confo spin-off, #Confo Therapeutics, #geneesmiddelen, #Jan Steyaert, #spin-off, #Stanford University, #VIB, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: Confo Therapeutics / VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Een nieuwe bio-tech spin-off ziet vandaag het daglicht.

Confo Therapeutics, een spin-off van VIB en de Vrije Universiteit Brussel, haalde 3 miljoen euro op bij een sterk syndicaat van financiers geleid door Capricorn Health-Tech Fund, en daarnaast Qbic en SOFI. Deze middelen zullen worden ingezet om het innovatieve CONFO technologieplatform verder te ontwikkelen en om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Confo Therapeutics vindt zijn oorsprong in de CONFO technologie ontwikkeld door Prof. Jan Steyaert en zijn team (VIB/Vrije Universiteit Brussel). Deze technologie laat voor het eerst toe om de medisch belangrijke GPCRs (G-proteïne gekoppelde receptoren) in hun actieve functionele toestand te stabiliseren.

GPCR’s zijn aan-uit schakelaars die in het celmembraan zitten en signalen doorgeven van buiten naar binnen in de cel. Bij ziekten gebeurt deze doorschakeling van signalen niet optimaal. Met deze technologie kunnen een brede waaier van ziekten mogelijk worden behandeld.

Stephane van Rooijen, CEO Confo Therapeutics: “Confo Therapeutics positioneert de revolutionaire CONFO technologie als nieuwe standaard op het vlak van geneesmiddelenontwikkeling. Het bedrijf zal een portfolio van preklinische ontwikkelingsprogramma’s opbouwen in therapeutisch relevante ziektedomeinen”.

Het Steyaert lab, in samenwerking met het labo van Prof. Brian Kobilka (Stanford University), is er als eerste in geslaagd om deze schakelaars met behulp van CONFO® enkeldomein antilichamen te bevriezen in hun ‘aan-toestand’. In deze staat worden verdoken holtes toegankelijk voor kleine moleculen.

Deze kleine moleculen zijn het startpunt voor de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen die zich specifiek en doelgericht vastzetten in de verdoken holtes, waardoor de juiste GPCR aangeschakeld wordt en het gewenste signaal correct doorgeschakeld wordt binnen in de cel.


Op de foto
Het team: Hassan El-Hassan, Sarah Triest, Stephane van Rooijen, Maja Debulpaep, Jan Steyaert en Toon Laeremans