94% met STEM- of ICT-diploma vindt binnen het jaar werk

Volgens Agoria zijn er in Vlaamse technologiebedrijven 14.000 vacatures voor ‘knelpuntfuncties’. De federatie heeft opgelijst welke opleiding gevolgd moet worden voor deze profielen.

Trefwoorden: #Agoria, #ICT, #jobs, #knelpuntberoep, #sectorfederatie, #STEM, #STEM-diploma, #technologie, #technologiebarometer, #vacature

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - Wilson De Pril, Agoria Vlaanderen: “Zowel in het secundair als het hoger onderwijs, bestaan er verschillende interessante studierichtingen die leiden naar deze knelpuntfuncties. Liefst 94% van de STEM- en ICT-gediplomeerden hoger onderwijs vindt binnen het jaar een job.”

De kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren die voor technologie kiezen, zien er veelbelovend uit. Technologie beheerst ons leven en werk meer en meer.

Wie kan uitpakken met een goede basis aan technologische kennis en creativiteit, is klaar om mee oplossingen te zoeken voor maatschappelijke uitdagingen zoals energie-, milieu- en mobiliteitsvraagstukken. Ook zullen deze jongeren mogen rekenen op grote erkenning.

En de kansen op een job zijn groot, zowel voor jongeren met een diploma secundair als met een diploma hoger onderwijs. Agoria berekende dit op basis van cijfers van de VDAB.

Bij andere jonge gediplomeerden uit het hoger onderwijs bedraagt het gemiddelde werkpercentage na één jaar 87%.

Naast de 14.000 knelpuntfuncties zijn er nog 6.000 vacatures voor niet-knelpuntfuncties, zoals logistieke, financiële en administratieve functies.

De technologiebedrijven zoeken vooral ingenieurs (industrieel en burgerlijk), monteurs, onderhoudstechnici, technisch-commerciële medewerkers en productieverantwoordelijken.

De meest gezochte ICT-profielen zijn business-ICT-analisten, system hardware en softwareontwikkelaars, ICT-projectmanagers, sales- en marketingmanagers en klantendienst- en helpdeskmedewerkers.

De Pril: “Het aantal mensen dat afstudeert met een STEM- of ICT-diploma is onvoldoende om de groeiende nood aan technologisch geschoold personeel van de industrie in te vullen. De vele initiatieven voor de modernisering van het lager en secundair onderwijs en de vele infoacties rond tech-startups en innovaties laten wel verhopen dat de belangstelling voor technologie bij de jeugd groeit."

Agoria zal ook dit jaar tijdens de inschrijvingsperiode voor het hoger onderwijs wekelijks de inschrijvingen voor STEM- en ICT-studierichtingen opvolgen.


(bron en foto: Agoria - Wilson De Pril)