Nederlandse sensor bespaart water voor Turkse groentetelers

Door met bodemvocht sensoren de watergift te sturen, kan direct bespaard worden op water tot wel 50%, en indirect op meststoffen (FLOW-AID).

Trefwoorden: #Aquatag, #bewatering, #groententeelt, #plantenteelt, #sensor, #SensorTag Solutions, #TU Delft, #Turkije, #Wageningen UR, #waterbesparing

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - WageningenUR )

ENGINEERINGNET.NL - De AquaTag is een nieuw, gepatenteerd concept van een contactloze bodemvocht en EC meter, oorsrponkelijk ontwikkeld voor de Nederlandse potplantenteelt.

Deze is goedkoop en kan in grote aantallen toegepast worden om nauwkeuriger het gemiddelde vochtgehalte van een kraanvak te bepalen.

In dit project ontwikkelde Wageningen UR Glastuinbouw een watergeefstrategie voor de tuinbouw in Turkije met kleinschalig, grondgebonden teelten.

Doel was om de techniek laagdrempelig te houden en op termijn wereldwijd beschikbaar te maken voor teelten waarbij besparing op water, meststoffen, energie en kosten belangrijk is.

Groentetelers plaatsten vijf sensoren per kraanvak. Een keer per dag werden met een handmeter metingen uitgevoerd. Op basis van het gemiddeld vochtgehalte, gaf de handmeter een beregeningsadvies (wel/niet beregenen en een tijdsduur).

Daarbij werd rekening gehouden met de grondsoort, het gewastype, en het gewasstadium. Telers werden om de vijf dagen bezocht, waarbij de sensorwaarden en watermeters werden afgelezen en geregistreerd.

Watergiften zijn vergeleken met die van kraanvakken waar de telers zelf de watergift bepaalden zonder gebruik van de sensoren. In de met sensor gestuurde kraanvakken realiseerden de telers een in de tijd gelijkmatiger vochtgehalte en een waterbesparing van 12-40% ten opzichte van de niet geregelde kraanvakken.

Geen van de telers gaf aan dat hij een mindere opbrengst of mindere kwaliteit had gerealiseerd.


(bron: Wageningen UR)

Over de Aquatag
Deze werd ontwikkeld door SensorTag Solutions in samenwerking met de TU-Delft, TNO, TU-Eindhoven en een aantal ingenieursbureaus, ondersteund door STW.

Dit project werd ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in het kader van het programma 'Partners voor Water “ (PVWS12003).