TU Eindhoven opent nieuw lab voor microfabricage

In dit nieuwe Microfab Lab kan gebruik gemaakt worden van geavanceerde microfabricage-faciliteiten, en kunnen microsystemen geproduceerd voor onderzoek en onderwijs.

Trefwoorden: #celbiologen, #ingenieurs, #laboratorium, #medische onderzoekers, #Microfab Lab, #microfabricage, #onderzoek, #research, #TU/e, #ziektes

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.NL - Een van de in het oog springende doelen is het ontwikkelen van technologie voor organs-on-a-chip.

Dit gebeurt door in het lab ingenieurs, celbiologen, en medische onderzoekers samen te brengen. Zo kunnen medicijnen voor ziektes als kanker en Alzheimer uiteindelijk beter en sneller ontwikkeld worden.

Micro-systemen en micro-apparaten nemen een steeds belangrijkere rol in binnen de wetenschap en onderzoek, ook binnen de TU/e.

Denk hierbij aan onderzoeksgebieden zoals micro-fluïdica, weefselkweek, lab-on-a-chip, organs-on-a-chip, of de ontwikkeling van ”slimme” materialen die kunnen reageren op de omgeving.

De opening van het Microfab Lab geeft onderzoekers en studenten nieuwe mogelijkheden binnen deze onderzoeksgebieden.

Waar veel bedrijven en onderzoeksinstellingen een productiefaciliteit hebben die is gespecialiseerd in één bepaalde technologie, combineert dit laboratorium verschillende technologieën.

Van een cleanroom voor lithografie tot aan geavanceerde 3D-printers, en van laserfabricage tot aan een ruimte geschikt voor het werken met biologische cellen.

Het Microfab Lab is onderdeel van het TU/e-instituut ICMS (Institute for Complex Molecular Systems) en vormt een samenwerking tussen de faculteiten Werktuigbouwkunde, Biomedische Technologie, Technische Natuurkunde en Scheikundige Technologie.

Maar ook studenten en onderzoekers van andere faculteiten en partneruniversiteiten kunnen gebruik maken van de faciliteiten. Juist door laagdrempelig te zijn willen we een ontmoetingsplek creëren en samenwerking tussen verschillende disciplines en faculteiten stimuleren.”

Onder andere voor de ontwikkeling van technologie voor medicijn-ontwikkeling en het verkrijgen van inzicht in het ontstaan van ziektes is het Microfab Lab van belang. Dit onderzoek gebeurt binnen het recent opgerichte Nederlandse Instituut hDMT waarvan TU/e een van de 'founding partners' is.

Het Microfab Lab, met een totale oppervlakte van 600 m², heeft meer dan 1 miljoen euro gekost en gaat op 1 juli open.

Samen met het reeds bestaande Nanolab@TU/e heeft de TU/e hiermee nu twee hoogstaande productiefaciliteiten.