• 30/06/2015

Ruimte besparen met de ultracompacte, watergekoelde motoren van WEG

WEG lanceert ultracompacte, watergekoelde motoren, waarmee de machinebouwers ruimte kunnen besparen zonder te moeten inboeten op vermogen.

Trefwoorden: #Antriebstechnik KATT Hessen, #machinebouwer, #watergekoelde motoren, #WEG Benelux

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Deze motoren leveren immers dezelfde aandrijfkracht als de gewone watergekoelde motoren, maar met een frame dat een- tot tweemaal kleiner is.

De UTTW- en USTW-reeks, ontworpen door AKH (Antriebstechnik KATT Hessen) - de nieuwe dochtermaatschappij van WEG die eind 2014 werd overgenomen om de expertise van het moederbedrijf op het vlak van speciale elektrische motoren verder uit te bouwen -, is uitgerust met een gloednieuw gepatenteerd koelsysteem en levert een vermogensdichtheid die 1,5 tot 2,6 keer groter is dan deze van de conventionele watergekoelde motoren.

Dit betekent minder warmteontwikkeling en dus een kleiner frame. Met deze karakteristieken kunnen de nieuwe motoren een hoog koppel produceren en een maximale snelheid van 12.000 tpm halen in een heel compacte behuizing.

Ruimte- en energiebesparing staan hoog op de agenda van de huidige productiesector, vooral dan bij toepassingen zoals elektrische voertuigen, verplaatsbare machines en proefbankinstallaties, maar ook voor werktuigmachines, scheepsboordapparatuur en machines voor land- en bosbouw.

Met dit in gedachten werken de watergekoelde AKH-motoren met een koelsysteem - in de statorplaten geïntegreerde koelelementen - dat toelaat om de ontwikkelde warmte onmiddellijk aan de bron af te voeren.

Dit betekent dat de concentrische stalen buizen van de koelwatermantel die de conventionele watergekoelde motoren omgeeft, niet meer nodig zijn en dus de grootte en het gewicht van de motor aanzienlijk kunnen worden verkleind. Een watergekoelde AKH-motor met een nominaal vermogen van 300 kW in framegrootte 180 (type UTTWp 180.4-4) is bijvoorbeeld gelijkwaardig aan een gewone motor met koelwatermantel en hetzelfde nominale vermogen in framegrootte 315.

De watergekoelde AKH-motoren zijn energie-efficiënt met rendementniveaus tot IE4. Ze maken het de gebruikers mogelijk om hun processen te optimaliseren en ze staan borg voor een vlotte bediening en zeer lage geluidsniveaus, wat van cruciaal belang is voor toepassingen in besloten ruimtes.

De inductiemotoren van de UTTW-reeks hebben een vermogensbereik van 24 tot 240 kW, met een ashoogte van 112 tot 180 mm, terwijl de UTTW(p)-reeks van premium inductiemotoren - uitgerust met een watergekoelde rotor - een gebied tot 300 kW bestrijkt met dezelfde ashoogtes. De watergekoelde synchroonmotoren van de USTW-reeks zijn even compact en hebben een nominaal vermogen tot 440 kW.

Het in 1924 opgerichte AKH met hoofdzetel in Homberg (Duitsland) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van innovatieve en speciale elektrische motoren voor sterk uiteenlopende sectoren en applicaties, en ook in het ontwerpen van nieuwe motoren die volledig aangepast zijn aan de behoeften van de gebruiker.

AKH heeft een uitgebreid gamma van speciale producten met onder meer motoren voor gebruik in extreem moeilijke omstandigheden - zoals dompel-motoren, trilmotoren en motoren voor zagerijen - en daarnaast ook hoogperformante motoren voor veeleisende taken zoals het ontwikkelen van proefbanken in de automobielsector

 De motorproductlijn van AKH omvat driefasige inductiemotoren en synchroonmotoren met een nominaal vermogen van 1 tot 1000 kW en snelheden tot 20.000 tpm.


Vraag snel méér informatie over dit product via
de Direct Contact-service van Engineeringnet
" onclick="this.form.action='https://engineeringnet.be/infoaanvraag/DirectContactHome.asp?code=Ruimte besparen met de ultracompacte, watergekoelde motoren van WEG&EngnetId=14760';" style="font-size: 90%; width:140px; height: 25px;" type="submit">



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.