Eerste klinische test met RSV-vaccin gestart

Immunovaccine heeft de eerste persoon gevaccineerd in een fase1 klinische studie voor een RSV-vaccin. Belgisch onderzoek ligt aan de basis van dit nieuwe vaccin.

Trefwoorden: #Bert Schepens, #Immunovaccine, #Respiratoir Syncytieel Virus, #RSV, #UGent, #vaccin, #vaccinatie, #VIB, #Walter Fiers, #Xavier Saelens

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) veroorzaakt ernstige luchtweginfecties en kost jaarlijks aan bijna 200.000 kinderen het leven.

Het kandidaat-RSV-vaccin bevat een uniek doelwit: een viraal eiwit dat zich ook bevindt aan de buitenkant van geïnfecteerde cellen. Dit doelwit werd ontdekt door Professor emeritus Walter Fiers, Dr. Xavier Saelens en Dr. Bert Schepens (VIB/UGent).

De onderzoekers vermoeden dat het immuunantwoord dat vaccinatie met dit viraal eiwit opwekt, de ernst van RSV-infectie in kwetsbare patiëntengroepen zal beperken.

Om hier duidelijkheid in te brengen, heeft het Canadese bedrijf Immunovaccine klinische tests opgestart. Immunovaccine is de bevoorrechte partner van VIB voor de verdere ontwikkeling van deze RSV-vaccin-kandidaat.

Vooraleer een vaccin op de markt kan komen, moet de werking en veiligheid getest worden bij mensen in de klinische studies. Klinische studies doorlopen 3 fasen.

De Fase I klinische studie, die nu opgestart is met het RSV-vaccin, dient om de veiligheid te testen en om na te gaan welk immuunantwoord het oplevert bij 40 gezonde volwassenen tussen 50 en 64 jaar oud.

Het vaccin zal getest worden in twee dosissen en effecten zullen gemeten worden na één of twee immunisaties van beide doseringen.

Deze studie wordt uitgevoerd door het team van Dr. Joanne Langley in het Canadian Center for Vaccinology in Halifax en wordt gefinancierd door Immunovaccine en de Canadian Institutes of Health Research (CIHR).


(bron en foto: VIB)