De Friesland Participatiefonds investeert in SigmaScreening

De spinoff van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam heeft een innovatief product voor mammografie ontwikkeld, om onnodige pijn bij onderzoek naar borstkanker te voorkomen.

Trefwoorden: #Academisch Medisch Centrum Amsterdam, #borstkanker, #De Friesland Zorgverzekeraar, #Friesland Participatiefonds, #investering, #mammografie, #Sensitive Smart Paddle, #SigmaScreening, #spinoff

Lees verder

Nieuws

( Foto: SigmaScreening )

ENGINEERINGNET.NL - De financiering van het participatiefonds van De Friesland Zorgverzekeraar maakt het mogelijk dat SigmaScreening hun product, dat al wordt gebruikt in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, te leveren aan andere ziekenhuizen en screeningscentra in Europa.

Het door SigmaScreening ontwikkelde apparaat heet Sensitive Smart Paddle. Het voorkomt dat onnodig hoge druk moet worden gezet op de borst, wat heel pijnlijk is, tijdens het onderzoek naar borstkanker.

Het apparaat is in te stellen op de omvang van de borst. Aan de hand daarvan is ook de mate van druk, die moet worden uitgeoefend om een goede röntgenfoto te maken, aan te passen. Ook is de kwaliteit van de röntgenbeelden verbeterd door een veel grotere reproduceerbaarheid.

De paddle wordt in het najaar van 2015 geïntroduceerd op de markt. SigmaScreening is ook bezig met integratie van het apparaat in nieuw te bouwen systemen. Het nu binnengehaalde geld wordt hiervoor ingezet.

Circa 150 miljoen vrouwen krijgen wereldwijd jaarlijks een test op borstkanker. In Nederland gaat het per jaar om ongeveer anderhalf miljoen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar.

SigmaScreening is partner binnen het 'Institute Quantivision van het Innovative Medical Devices Initiative'. Dit is een nationaal samenwerkingsverband dat wetenschap, bedrijven en zorg samenbrengt voor de ontwikkeling en implementatie van technologie voor duurzame zorg.

Voor de technische ontwikkeling en productie wordt samengewerkt met Demcon Mechatronica en Claymount Assemblies in Dinxperlo. Claymount is een fabrikant en toeleverancier van componenten en subsystemen voor medische en industriële röntgenapparatuur.

SigmaScreening ontving eerder al investeringen van participatiemaatschappijen Life Sciences Fund Amsterdam, Holland Venture en PPM Oost.

Het participatiefonds van De Friesland Zorgverzekeraar is opgezet om nieuwe technologieën in een vroeg stadium te ondersteunen en de implementatie in de markt te versnellen.