Wiro Niessen is Simon Stevin Meester 2015

Technologiestichting STW kent de titel Simon Stevin Meester 2015 toe aan prof.dr. Wiro Niessen, hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft.

Trefwoorden: #beeldanalyse, #beeldverwerking, #computersystemen, #Erasmus MC, #Simon Stevin Meester, #software, #STW, #technologiestichting, #TU Delft, #Wiro Niessen, #ziektevoorspelling

Lees verder

Nieuws

( Foto: © STW/Mike Roelofs )

ENGINEERINGNET.NL - Prof.dr. Wiro Niessen doet met zijn vakgroep onderzoek naar computersystemen, die voorspellen welke ziektes iemand krijgt, lang voordat die persoon daadwerkelijk ziek wordt.

Het grote voordeel van zulke extreem vroegtijdige diagnostiek is dat artsen preventieve maatregelen kunnen nemen en veel gerichter kunnen behandelen.

Een dergelijk systeem leert voorspellingen te doen op basis van tienduizenden MRI-scans en CT-scans. De scans zijn gemaakt van zowel gezonde als zieke mensen.

Daaruit pikt het systeem ziektepatronen op die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn, en dus normaal gesproken ook buiten het zicht van artsen blijven.

Met die kennis van het systeem vervolgens nieuwe ziektegevallen herkennen op nieuwe scans, daarna een diagnose stellen en zelfs een prognose van het ziekteverloop geven.

Momenteel richt Niessen zich vooral op het voorspellen van hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Het moet echter ook mogelijk zijn om andere aandoeningen te laten voorspellen.

De onderzoeker wil het geldbedrag dat aan deze prijs is gekoppeld, gaan gebruiken voor de verdere ontwikkeling van zulke systemen.

Niessen heeft ook zelf een bedrijf opgericht, genaamd Quantib. Het bedrijf ontwikkelt software voor automatische beeldanalyses.

Dergelijke software kan de basis vormen voor analyseapparatuur die door neurologen, cardiologen of radiologen wordt gebruikt.

Prof.dr. Wiro Niessen zal de prijs (500.000 euro) in ontvangst nemen op 5 november 2015, tijdens het jaarcongres van STW.


De Simon Stevin Meester-prijs is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.