CEA en Atos gaan samen supersnelle computer ontwikkelen

Atos en het Franse Commissariaat voor Alternatieve en Atoom Energie (CEA) werken samen om voor 2020 een exaflop supercomputer te kunnen lanceren.

Trefwoorden: #ATOS, #Bull, #CEA, #Commissariaat voor Alternatieve en Atoom Energie, #computer, #energieverbruik, #exaflop, #militaire applicatie, #petaflop, #supercomputer, #Tera100, #Tera1000

Lees verder

Techniek

( Foto: Bull Computer )

ENGINEERINGNET.NL - CEA en Atos werken nu al samen aan de Tera1000, de voorloper op de exaflop.

De ontwikkeling van de nieuwe generatie supercomputers draagt gigantische technologische uitdagingen met zich mee.

Om in 2020 een exaflop supercomputer te kunnen leveren, is een technologische doorbraak nodig. Met name moet er een oplossing gevonden worden voor het overmatige elektriciteitsverbruik van een dergelijke machine.

Vanuit dit oogpunt heeft het CEA besloten om in een vroeg stadium samen te werken met technologische specialisten in het ontwerpen van de toekomstige computers. Dit jaar werken Atos en CEA aan een voorloper op de machine voor de militaire applicatie divisie (DAM) van het commissariaat.

Deze supercomputer heeft een rekenkracht vergelijkbaar met de Tera100, maar gebruikt vijf keer minder energie. Het eerste component van dit systeem is geleverd op 14 april 2015.

De tweede fase start met de architectuur van het voorlopige design van de nieuwe generatie exaflops supercomputers voor 2020. Het prototype, dat in 2017 gereed moet zijn, zal een rekenkracht van 25 petaflops hebben en een capaciteit vergelijkbaar met de Tera100, maar wel 20 keer minder energie verbruiken.

Dankzij de samenwerking met Bull sinds 2010 heeft de CEA al kunnen werken met de Tera100. Dit was de eerste supercomputer die de petaflop barrière doorbrak en de eerste die volledig in Europa ontworpen en gebouwd werd.