PaperPulse-tool vormt papier om tot interactieve applicatie (+video)

Onderzoekers van de UHasselt en iMinds hebben een toepassing (PaperPulse) ontwikkeld waarmee traditionele papieren ontwerpen omgevormd kunnen worden tot interactieve applicaties.

Trefwoorden: #afgedrukte elektronica, #circuits, #elektronica, #iMinds, #interactief papier, #onderzoek, #PaparPulse, #Raf Ramakers, #research, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - UHasselt, Raf Ramakers )

ENGINEERINGNET.BE - De huidige tools om ‘interactief papier’ (combinatie grafisch design met afgedrukte elektronica) te ontwerpen en produceren, zijn veelal duur, omslachtig en vereisen de nodige achtergrondkennis over programmeren en elektronica.

Raf Ramaekers, expert in Human-Computer Interaction en verbonden aan het Expertisecentrum voor Digitale Media (UHasselt/iMinds): “Met PaperPulse kan je je traditionele papieren ontwerpen relatief eenvoudig vertalen in interactieve applicaties. De toepassing automatiseert een deel van het ontwerpen, programmeren en creëren van interactieve papieren apps (die bovendien niet verbonden moeten zijn met een computer)”.

De tool bevat meer dan 20 interactieve componenten, zoals knoppen, schuifregelaars, leds en microfoons die je gemakkelijk kan integreren in de papieren designs.

Er is ook een pakket (Pulsation) waarmee de gebruiker het gedrag van al die componenten kan bepalen, en een simulator om de functionaliteiten van de app te testen.

De tool genereert automatisch circuits en zelfs montage-instructies die helpen bij het in elkaar steken van de gewenste applicatie.

De gebruiker daarna kan de circuits afprinten met een gewone printer gevuld met geleidende inkt.

De elektronische componenten kunnen manueel aangebracht worden met speciale stickers.


PaperPulse is een onderzoeksproject van Raf Ramaekers, Kris Luyten en Kayshap Todi en werd in april voorgesteld op het ‘CHI 2015’ in Seoel en is in augustus ook te zien op ‘SIGGRAPH 2015’.

Het programma werd ook al uitvoerig getest door designers. De reacties van de testgebruikers waren positief. Vooral de kwaliteit van het gegenereerde ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid vielen in de smaak.