Finalisten Northern Enlightenmentz bekend

Betaprocess, Omega Green en de Bio Product Processor zijn de drie finalisten voor de tweede editie van Northern Enlightenmentz.

Trefwoorden: #algen, #Betaprocess, #Bio Product Processor, #Dutch Sustainable Development, #eendenkroos, #Northern Enlightenmentz, #oliehoudende gewassen, #Omega Green, #reststromen, #rookgas, #slachtafval, #TCEgo Four

Lees verder

Nieuws

( Foto: TCEgo Four )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens EemsDeltavisie op 18 september in de Eemshaven zal duidelijk worden wie een jaar lang de titel mag voeren van 'Northern Enlightenment of the Year'.

De Northern Enlightenmentz zijn in het leven geroepen om de industrie in de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties.

De finalisten van dit jaar zitten alle drie in de biohoek. Zo maakt de Betaprocess-technologie van Dutch Sustainable Development het mogelijk om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken en om te zetten in brandstoffen of grondstoffen voor de chemische industrie.

Installaties op basis van de Betaprocess-technologie zijn in de toekomst op het boerenerf te plaatsen om de eerste chemische processtappen uit te voeren. Met een decentrale aanpak is veel transport te vermijden. In een eerste stap is al 75% van het totaal aan water uit de bieten te halen. Grote agrarische bedrijven of groepjes van boeren kunnen straks zo'n installatie bedrijven.

Volgens Omega Green hebben algen en eendenkroos de toekomst. Algen produceren essentiële omega-vetzuren en per hectare produceren algen en eendenkroos veel meer eiwitten dan elk ander gewas. Met de XL-bags heeft Omega Green een nieuw productiesysteem ontwikkeld, waarbij de CO2 uit rookgassen omgezet wordt in waardevolle voedingsstoffen.

Door toepassing van restwarmte kunnen algen ook in onze gematigde klimaatzone het hele jaar geteeld worden. De fotosynthetische teeltsystemen van Omega Green zijn flexibel, grondig getest en vanwege het ‘Plug-en-Play-karakter’ snel inzetbaar.

Het bedrijf gebruikt in de teelt reststromen, zoals rookgas en warmte, die vrijkomen bij de industrie, land- of tuinbouw. Zo kan ieder bedrijf met CO2-reststromen de CO2-voetafdruk van haar producten verlagen.

De Bio Product Processor is in staat om oliehoudende gewassen, oliën en vetten uit slachtafval, oud frituurvet en vet uit rioolputten op milieuvriendelijke wijze en 100% biologisch met behulp van enzymen om te zetten.

Met de innovatieve technologie van het bedrijf TCEgo Four worden op die manier hoogwaardige voedingsstoffen en ingrediënten voor de voedings- en medische industrie en eiwitten voor diervoeding gemaakt. De elektriciteit en warmte die wordt opgewekt is te gebruiken op het agrarisch bedrijf.

Het bijproduct olie kan als biobrandstof worden verkocht.


(Lydia Heida)