680.000 euro subsidie voor nieuwe immuuntherapie

Het Erasmus MC Kanker Instituut ontvangt dit bedrag van KWF Kankerbestrijding, de stichting Coolsingel en Janivo Stichting voor het verbeteren van extra vaardige afweercellen tegen kanker.

Trefwoorden: #afweercellen, #Erasmus MC Kanker Instituut, #immuuntherapie, #Janivo Stichting, #kanker, #KWF Kankerbestrijding, #stichting Coolsingel, #tumor

Lees verder

research

( Foto: Erasmus MC Kanker Instituut )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om de ontwikkeling van een nieuwe, experimentele immuuntherapie, gericht tegen uitgezaaid melanoom (agressieve huidkanker) en tumoren in het hoofd en de hals.

Het onderzoeksteam van het Erasmus MC Kanker Instituut wil het afweersysteem van de patiënt versterken, zodat dit kankercellen beter te lijf kan gaan.

Het streven is om een bepaald type afweercel dat ieder mens heeft, de T-cel (rood op foto), uit het bloed te halen en deze in het laboratorium uit te rusten met een extra T-cel-receptor.

De afweercellen krijgen een soort extra armpje zodat ze de tumorcellen beter kunnen zien. De verbeterde cellen gaan per injectie terug in de patiënt om de tumor te vinden en vernietigen.

Na jaren van voorbereiding wordt de methode nu getest op patiënten. De verwachting is dat de studie met aangepaste T-cellen, waaraan tien patiënten kunnen deelnemen, halverwege 2016 start.

De methode bevat een aantal nieuwe elementen, zoals een nieuw antigeen, inclusie van aanvullende T-cel stimulatie, en patiënt voorbehandeling waarin geen chemotherapie is opgenomen en daardoor waarschijnlijk minder schadelijk is voor de patiënt. Al deze elementen maken deze studie uniek, aldus het Erasmus MC Kanker Instituut.

Therapie met gemodificeerde T-cellen maakt momenteel furore in de behandeling van diverse soorten kanker en blijkt heel potent te zijn in de behandeling van verschillende T-cel kankervormen.

Een eerdere studie met T-cellen, destijds de eerste in Europa, was gericht tegen niercelkanker.