Autodesk Spark wordt standaard onderdeel van Windows 10 (+ video)

Het open 3D-print-platform Spark wordt standaard in Windows 10 ingebouwd. Dat is een meesterlijke zet van de leverancier van ontwerp- en engineeringsoftware Autodesk.

Trefwoorden: #3d, #3d print, #autodesk, #ember, #engineering, #microsoft, #ontwerp, #spark

Lees verder

Techniek

( Foto: Autodesk/YouTube )

ENGINEERINGNET - Autodesk doet een strategische en meesterlijke zet: het is erin geslaagd zijn Spark ontwerpplatform voor 3D-printing in Microsofts Windows 10 te loodsen. Dat betekent dat al wie de upgrade doet naar de gratis Windows 10 als het ware '3D-print ready' software onder de vingers krijgt.

"Voor Windowsgebruikers over de hele wereld wordt 3D-printen daardoor toegankelijker en het totale printproces, van ontwerp tot eindresultaat, eenvoudiger", stelt de leverancier. "We gaan (mits voldaan wordt gaan gepaalde voorwaarden, redactie) ook gratis API’s voor Microsoft-gebruikers leveren".

“Er is een dringende behoefte, bij zowel gebruikers als ontwikkelaars, om software en hardware op het gebied van 3D-printen beter op één lijn te krijgen”, legt Steve Guggenheimer, corporate vice-president en chief evangelist van Microsoft, uit. “Door samen te werken vergroten we de mogelijkheden met 3D-printen.”

Autodesk zet er stevig op in om de defacto standaard van de 3D-print wereld te worden. "We willen de techniek eenvoudiger en toegankelijker maken voor bedrijven en consumenten”, aldus Samir Hanna, vice-president en general manager consumer en 3D-printing van Autodesk.

In dat opzicht is de integratie van Spark een meesterlijke zet. Zo slaagde Microsoft er in het verleden bijvoorbeeld ook al zijn browserconcurrenten van de markt te dringen door Windows Explorer als standaard webbrowser in zijn besturingssystemen in te bouwen.

Is dat een slechte zaak voor de gebruiker? Niet noodzakelijk. Ook leveranciers als Google en Facebook zijn dominante wereldspelers geworden, zonder dat de consument zich aan hun monopolies stoort.

Bovendien zijn gebruikers eerder gebaat bij een vorm van 'standaardisatie', omdat ze door het wirwar van niet-compatibele hard- en software door de bomen vaak het bos niet meer dreigen te zien.

Wel is het slecht nieuws voor marktspelers die gelijkaardige ambities in de beloftevolle 3D-print wereld koesteren.