Belgische ziekenfondsen waarschuwen voor illegale geneesmiddelen

Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten onderschepte dit jaar al 60% meer postpakketten met illegale medicijnen dan in zelfde periode vorig jaar.

Trefwoorden: #FAGG, #geneesmiddel, #medicijnen, #namaak

Lees verder

Nieuws

( Foto: EU )

ENGINEERINGNET.BE - Het is niet alleen een doorn in het oog van de farmaceutische industrie, namaakgeneesmiddelen houden ook grote risico’s in voor onze gezondheid.

Toch neemt de toevloed aan illegale geneesmiddelen almaar toe: in 2015 heeft het Belgische FAGG - het ' Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten - al 60% meer postpakketten met illegale geneesmiddelen onderschept dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Dat wijst erop dat Belgen steeds méér illegale medicijnen op het internet kopen. FAGG: "Het gaat niet langer alleen om de klassieke erectiepillen of hormonen voor bodybuilders, maar ook om antibiotica en pijnstillers".

"De risico’s van namaakgeneesmiddelen zijn nochtans niet min. Ofwel bevatten ze bijvoorbeeld niet het actieve ingrediënt dat een goede werkzaamheid garandeert, ofwel klopt de dosis niet. Daarnaast kunnen er ook gevaarlijke stoffen aan de medicijnen worden toegevoegd".

"Namaakgeneesmiddelen zijn niet alleen niet werkzaam, maar kunnen ook ronduit schadelijk of zelfs dodelijk zijn".

Toch is het niet altijd meteen duidelijk welke online apotheken te goeder trouw zijn. Daarom bestaat er sinds 1 juli 2015 een Europees logo voor veilige online apotheken (foto).

Wie op dit logo klikt, word doorverwezen naar een lijst met veilige apotheken die op een legitieme manier online geneesmiddelen aanbieden. In ons land is het FAGG verantwoordelijk voor deze lijst.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen - een groepering van de zes Belgische ziekenfondsen OZ, Securex Onafhankelijk Ziekenfonds, Partena Ziekenfonds, Omnimut, Partenamut en Freie Krankenkasse - roepen daarom op dit logo eerst aan te klikken vóór de aankoop.

Daarnaast ijveren ze bij de vergunde apotheken om dit logo op hun site te plaatsen.


ACHTERGROND
In 2013 werden in de EU maar liefst 10 miljoen namaakgeneesmiddelen in beslag genomen. In België onderschepte het FAGG in 2014 dan weer 3.781 postpakketten met illegale medicijnen, tegenover 1.989 in 2013. "Een stijging die zich bovendien verderzet in 2015".