Gegevensverlies bij Google na blikseminslagen op elektriciteitslijnen

"Minieme fractie van recent opgeslagen data is verloren gegaan", stelt Google op zijn 'cloud status'-pagina. Het gaat om 0,000001% van de opslagcapaciteit in het datacenter nabij Bergen.

Trefwoorden: #bliksem, #datacenter, #europe-west1-b zone, #google

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het elektriciteitsnet dat het datacenter van Google nabij het Waalse Bergen voedt, kreeg op 13 augustus niet minder dan vier blikseminslagen te verwerken. Daardoor begonnen de harde schijven in het datacenter de volgende dagen I/O-fouten te vertonen, laat Google weten.

"Ongeveer 5% van de schijven in een bepaalde zone gaf tijdens het incident aanvankelijk schrijf- en leesfouten aan. Dat percentage verminderde geleidelijk tegen 17 augustus, maar voor ongeveer 0,000001% van de ‘europe-west1-b zone’- zijnde het datacenter in Saint-Ghislain - is er permanent dataverlies".

Hoewel de automatische UPS-systemen onmiddellijk overnamen en de harde schijven zijn uitgerust met batterij back-up, bleken bepaalde opslagsystemen toch gevoelig voor herhaald of langdurig gebruik van deze batterijen, stelt Google in zijn 'root cause analysis'.

De ingenieurs van het internetbedrijf hebben naar verluidt een programma geïnitieerd om alle systemen - van de elektrische distributie en de hardware tot de software - te upgraden.

"Wij bieden alle klanten die door dit uitzonderlijke incident getroffen zijn onze excuses aan", laat het bedrijf nog weten. "Dit valt volledig onder onze verantwoordelijkheid".