Nieuw vakevent Prototyping 2015 is een aanrader

Kortrijk Xpo en Industrial Design Center van Howest willen brug slaan tussen creatieve industrie en maakindustrie. "De industriële prototype community bleef tot nu op zijn honger zitten".

Trefwoorden: #additive manufacturing, #howest, #kortrijk xpo, #prototype, #prototyping, #prototyping 2015

Lees verder

Techniek

( Foto: Kortrijk Xpo )

ENGINEERINGNET.BE - Op 28 en 29 oktober 2015 komt Kortrijk Xpo met een nieuwe vakbeurs voor al wie actief is op vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes.

"Er is wereldwijd geen gebrek aan evenementen rondom prototyping maar deze focussen veelal op een deelaspect van de waardeketen, zoals 3D printen", stellen de twee initiatiefnemers. "Bij ons komt iedereen binnen de prototyping waardeketen aan bod".

Zeker even interessant voor wie professioneel met prototypes in aanraking komt - en dat zijn in de maakindustrie heel wat bedrijven - is het omkaderende programma van seminars en demo's. Meekijken over de schouders van collega's dus. Wat zijn de bottlenecks en knelpunten? Hoe hebben zij de drempels overwonnen? Wat is werkbaar en/of betaalbaar en wat is dat niet?

Vooral op het vlak van het toepassen van de nieuwste technieken blijft er nog veel onontgonnen terrein in de maakindustrie. De uitdagingen zijn niet min, vooral onder druk van de groeiende concurrentie vanuit de groeilanden.

Temeer daar al heel wat klinkende namen hun medewerking toegezegd hebben, waaronder de technische afdelingen van bedrijven zoals Samsonite, Barco, 3D Systems, Dyson, Imec, Lieven Achtergael Architectuur, Sirris, Materialise, Extremis en Autodesk.

Het vakevent is gratis én naar onze mening een aanrader. Via dit soort netwerking initiatieven kunnen 'communities' ontstaan van gelijkgestemde geesten, van engineers die elkaar leren kennen, in contact blijven en ervaring uitwisselen. Communities rond innovatieve technologieën bouwen is iets waaraan bijvoorbeeld giganten zoals het engineeringconcern General Electric of de softwareontwikkelaar Autodesk jaarlijks miljoenen besteden.

Bovendien is het essentieel om de voorsprong die België in additive manufacturing heeft verworven in de toekomst veilig te stellen.

Het alternatief is overigens een bezoek aan RapidPro in het Nederlandse Veldhoven (nabij Eindhoven), maar dat vindt eerst in maart van 2016 plaats. Het programma oogt vergelijkbaar: prototyping, (low volume) productie en productontwikkeling.