Life Sciences Incubator krijgt duurzaamheidscertificaat ‘outstanding’

De Life Sciences Incubator (LSI), in aanbouw op het Utrecht Science Park kreeg onlangs van BREEAM-NL als eerste Nederlands laboratorium het duurzaamheidscertificaat ‘outstanding’.

Trefwoorden: #BREEAM-NL, #CO2-reductie, #duurzaamheidscertificaat, #Life Science Incubator, #LSI, #Utrecht Science Park

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Daarnaast werd de nieuwbouw van de LSI bovendien als Best Practice beoordeeld op het onderdeel Sociaal door de Stichting Bewuste Bouwers.

LSI wordt een verzamelgebouw voor startende bedrijven op het gebied van Life Sciences. Het zal zowel laboratoria huisvesten als kantoren. Het wordt eind 2015 in gebruik genomen.

Het gebouw heeft de hoge BREEAM-score te danken aan een optimale balans tussen nieuwe technologie en eenvoudige basisprincipes.

De opvallende schuine gevel met horizontale regels zorgt niet alleen voor een karakteristiek uiterlijk en een ruimtelijke beleving, maar ook voor een slimme zonwering.

De gevel bestaat uit glas en recyclebaar composiet. Doordat deze materialen vloeiend in elkaar overlopen hebben water en vuil er nauwelijks vat op, en is de gevel duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Het gebouw is zo ontworpen dat het mee kan veranderen met de behoeften van de gebruikers.

Hoogwaardige isolatie, een zeer hoge kierdichtheid, warmte- en koudeopslag, led-verlichting en PV-panelen zorgen voor circa 40% minder energieverbruik dan het huidige Bouwbesluit vereist.

Alle maatregelen samen leveren een CO2-reductie op van meer dan 30%. Om de impact van de nieuwbouw op het milieu tot een minimum te beperken zijn er veel milieubesparende maatregelen getroffen en innovatieve bouwmethoden ingezet.

De opdrachtverlener is de Universiteit Utrecht, namens Stichting Incubator Utrecht.

Subsidies voor dit project werden ontvangen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht.