Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Onderzoekers aan de Universiteit Gent van de faculteit Bio-ingenieurs-wetenschappen hebben van afvalwater van de brouwerij een lekker blond bier met hoge gisting gebrouwen.

Trefwoorden: #afvalwater, #bierbrouwen, #De Wilde Brouwers, #hergebruik, #recyclage, #Ugent, #waterzuivering

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoekers brouwden het speciale bier ter gelegenheid van het eerste wereldwijde congres over hergebruik van grondstoffen uit waterige stromen, dat op 1 september doorgaat.

Geïnspireerd door de focus van het congres gebruikten de onderzoekers niet zoals gewoonlijk leidingwater, maar werd afvalwater van de brouwerij gezuiverd en gebruikt als brouwwater. Het resultaat is een lekker blond bier van hoge gisting.

Professor Ingmar Nopens: “Als uitgangspunt gebruikten we afvalwater van de nieuwe Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers. Dat hebben we opgezuiverd met behulp van membranen. Het water had nadien nog enkele aanpassingen nodig, zoals het terug oplossen van een aantal mineralen, maar was vervolgens onmiddellijk bruikbaar als brouwwater.”

Het doel van dit specifieke bier is tweeledig. Enerzijds willen de makers aantonen dat veel technologieën voor hergebruik van grondstoffen al volwaardig en beschikbaar zijn. Er zijn geen futuristische of magische apparaten voor nodig, een slim gebruik van bestaande technieken is veelal voldoende.

Anderzijds willen ze de menselijke perceptie op de proef stellen. Hoe staan mensen tegenover producten die vervaardigd zijn uit gerecupereerde grondstoffen?

Belangrijke redenen voor hergebruik zijn eenvoudig te bedenken. Iedereen weet dat de fossiele brandstoffen deze eeuw uitgeput zullen raken.

Nopens: “Met het gerecycleerde bier willen we het debat stimuleren en komt dit hopelijk ook op de politieke agenda. Want het is vijf voor twaalf, hoewel weinigen dat lijken te beseffen.”


(bron en foto: UGent)