Resistentie-genen van wilde gewassen bieden kansen voor duurzamere landbouw

Het telen van gewassen met resistentie-genen van wilde aardappelsoorten, gecombineerd met resistentie-management, kan ervoor zorgen dat die gewassen langdurig resistent blijven.

Trefwoorden: #aardappelen, #DuRPh-onderzoek, #duurzaam, #onderzoek, #pesticiden, #resistentie, #resistentiemanagement, #voeding, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Die combinatie biedt wereldwijd kansen voor het duurzamer maken van de landbouw, bijvoorbeeld als onderdeel van geïntegreerde bestrijding, waarbij alleen in uitzonderlijke situaties chemische middelen worden ingezet.

Dat blijkt uit een internationaal symposium bij Wageningen UR, dat gehouden werd bij de afsluiting van het tien jaar durende onderzoek naar aardappels die langdurig resistent zijn tegen Phytophthora, dankzij genetische modificatie met resistentiegenen uit wilde aardappelsoorten (DuRPh). Het DuRPh-onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse overheid.

Aardappel is wereldwijd het derde voedselgewas en in Nederland het belangrijkste akkerbouwgewas. Bij de teelt van aardappelen worden, in vergelijking met de teelt van andere gewassen, veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Telers zetten deze middelen vooral in voor de bescherming van het gewas tegen de aardappelziekte die wordt veroorzaakt door Phytophthora infestans. Dat is een ziekteverwekker waarvan veel genetische variatie aanwezig is, waardoor er makkelijk nieuwe vormen van de ziekteverwekker kunnen ontstaan.

In het tienjarige onderzoeksprogramma DuRPh zijn met genetische modificatie met genen van wilde aardappels prototypes van aardappelrassen ontwikkeld die duurzaam resistent zijn tegen de aardappelziekte.

Bij het onderzoek is ook effectief resistentiemanagement ontwikkeld, waarbij de genetische variatie van de ziekteverwekker door heel Nederland gemonitord wordt.

Door de combinatie van deze twee aanpakken kan tot 80% bespaard worden op het gebruik van fungiciden. Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, en uitgevoerd door Wageningen UR

Volgens de internationale wetenschappers zijn de resultaten van DuRPh goed te vertalen naar situaties bij andere belangrijke voedselgewassen.


(bron: Wageningen UR)