Huawei wil meer ’Belgisch’ gaan aankopen

ICT-leverancier Huawei: "België is een belangrijke markt waarin we willen investeren. De afgelopen zeven jaar besteedden we 200 miljoen euro aan de inkoop van lokale diensten en producten".

Trefwoorden: #aankoop, #caliopa, #huawei, #imec, #inkoop, #m4s, #modem, #option

Lees verder

Techniek

( Foto: Huawei )

ENGINEERINGNET.BE - Het Chinese Huawei wil zijn inkoopbeleid in België nog verder uitbouwen. Dat werd vandaag aangekondigd tijdens de Belgium Core Partner Convention 2015 waaraan 20 partners deelnamen.

Dat het Chinese bedrijf nog meer 'Belgisch' wil gaan inkopen, is in principe goed nieuws voor de sector van de lokale (toe)leveranciers. Maar het impliceert meteen ook dat Huawei een groter marktaandeel ambieert.

“België is een belangrijke markt waarin we willen investeren. We beschikken hier over vijf vestigingen, waaronder drie R&D-entiteiten", aldus Hudson Liu, Managing Director Huawei Belgium.

"Recent hebben we ook beslist om in Leuven ons European Research Institute te vestigen. Het ERI overziet onze Europese onderzoeks- en innovatie-activiteiten en coördineert ons onderzoek rond 5G".

De afgelopen 7 jaar (2008-2014) investeerde Huawei naar eigen zeggen 290 miljoen euro in België. In diezelfde periode vertegenwoordigden de aankopen van lokale producten en diensten er 200 miljoen euro (exclusief de overname van M4S en Caliopa).

Nog steeds volgens de Chinezen, werkt de Belgische divisie intussen samen met meer dan 150 lokale partners en leveranciers. Het bedrijf telt momenteel 198 personeelsleden, waarvan 73% lokaal werd aangeworven.


ACHTERGROND
Huawei liet in 2010 van zich spreken doordat de Belgische modembouwer Option een klacht over oneerlijke concurrentie bij Europa had neergelegd. De twee partijen kwamen tot een onderlinge schikking, waarbij de Chinezen onder meer de M4S halfgeleiderdivisie van de Belgen over namen. Option is zich sindsdien nog steeds aan het heruitvinden, en legt zich vandaag toe op de toekomstmarkt van M2M en het Internet of Things.

In 2013 lijfde Huawei dan weer het Belgische Caliopa in, een start-up die in 2009 ontstaan was uit de fotonica-onderzoeksgroep van UGent en het researchcentrum Imec. Caliopa ging nadien op in Huawei's Belgische onderzoekscentrum.