Tibo Grandry wint Belgische James Dyson Award 2015

Tibo Grandry, bedenker van FLINK een nieuw gekoeld transportsysteem voor vaccins, wilde met zijn uitvinding een duurzame oplossing vinden om een prangend en complex probleem aan te pakken.

Trefwoorden: #FLINK, #James Dyson Award, #koelen, #koelsysteem, #Tibo Grandry, #transportsysteem, #uitvinding, #vaccins

Lees verder

Nieuws

( Foto: James Dyson )

ENGINEERINGNET.BE - Wereldwijd worden vaccins in hoge mate verspild. Jaarlijks gaan zo’n 50% van alle vaccins verloren, in vele gevallen omdat hun koelketen wordt onderbroken.

FLINK is een nieuw gekoeld transportsysteem voor vaccins dat verspilling tegengaat door immunisatiesessies zo min mogelijk te doen afwijken van het ideale scenario. Het onderbreken van de koelketen wordt vermeden en de kans op menselijke fouten verminderd.

Tibo Grandry ontwikkelde een koelsysteem dat op een duurzame manier een langdurige koelketen garandeert. Zijn module voorziet de ideale omgeving om vaccins gedurende 30 uur te bewaren.

Een inzittende waterbuffer voorkomt dat te koude ice packs de vaccins zouden bevriezen. Daarnaast werd met het design ook de mogelijkheid van menselijke fouten verkleind. Direct contact tussen de vaccins en de ice packs (onder 0 graden Celsius) is niet mogelijk.

De vaccinateur kan daarom een ice pack toepassen zonder de kans te lopen hiermee de vaccins te verderven. Tevens werd er een flacon ontwikkeld om de vaccins vast te houden en schade te vermijden.

In deze uitvinding kunnen 32 vaccins op een gemakkelijke manier opgeslagen worden.


Over Tibo Grandry:
Grandry (25) studeerde productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen. In februari 2014 studeerde hij af en hij is momenteel werkzaam bij GBO Design in Antwerpen. Hij ambieert dan ook een carrière als ontwerper van (product)oplossingen voor problemen met een échte maatschappelijke relevantie.

In 2014 won hij met dit product de ‘Packaging Award’, een award voor studenten productontwikkeling.