Studie met preventieve hiv-medicijnen opgestart

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde heeft de Be-PrEP-ared-studie, met steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) opgestart.

Trefwoorden: #aids, #Be-PrEP-ared, #HIV, #Instituut voor Tropische Geneeskunde, #IWT, #onderzoek, #PrEP

Lees verder

research

( Foto: ITG )

ENGINEERINGNET.BE - Be-PrEP-ared is het eerste Belgische onderzoeksproject onder homomannen naar de toepasbaarheid van preventieve hiv-medicijnen als aanvulling op de huidige hiv-preventiestrategie in België.

De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homomannen die verhoogd risico lopen op een hiv-infectie.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

Het project onderzoekt of homomannen met verhoogd risico op hiv PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert.

Het is de eerste keer dat dit in België wordt onderzocht. Uit verschillende onderzoeken in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk blijkt dat PrEP bij trouw gebruik een hoge bescherming biedt tegen een hiv-infectie.

Prof. Marie Laga, coördinator van Be-PrEP-ared: “We zijn al lang op zoek naar aanvullende middelen om het aantal nieuwe hiv-infecties in België terug te dringen. PrEP is veelbelovend, maar consequenties van preventieve medicatie moeten nader onderzocht worden.”

Tijdig testen en het vroeg behandelen van hiv staan, naast het promoten van veilig vrijen, centraal in de nationale hiv-preventiestrategie in België. PrEP kan mogelijk een aanvulling bieden voor bepaalde groepen mannen die seks hebben met mannen, waarbij condoomgebruik niet altijd gegarandeerd kan worden.

Het medicijn biedt echter geen bescherming tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Dit eerste onderzoeksproject wordt door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) wordt uitgevoerd in samenwerking met doelgroeporganisaties zoals Sensoa en çavaria.