Philips en Catharina Ziekenhuis openen grootste hartcentrum van Nederland

Een grotere groep patiënten met complexe hart- en vaatziekten kan straks in Catharina Ziekenhuis terecht voor nieuwste mogelijkheden op het vlak van live 3D beeldgestuurde behandelingen.

Trefwoorden: #3D beeldgestuurd, #Catharina Ziekenhuis, #hart- en vaatziekten, #medische beeldvorming, #operatie, #operatiekamer, #Philips

Lees verder

Techniek

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET.NL - Philips en het Catharina Ziekenhuis hebben een overeenkomst getekend voor de medische technologie van het nieuwe hart- en vaatcentrum, dat het ziekenhuis momenteel bouwt en dat medio 2016 open gaat.

Het Catharina Ziekenhuis krijgt hiermee toegang tot de nieuwste technologieën voor de beeldgestuurde behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten.

Het grootste hart- vaatcentrum van Nederland wordt door Philips voorzien van vijf volledige, geavanceerde interventiekamers en twee hybride operatiekamers: een combinatie van een steriele conventionele operatiekamer met een kamer voor beeldgestuurde behandelingen, vaak operatiekamer van de toekomst genoemd.

Alle kamers worden uitgerust met de allerlaatste innovaties op het gebied van interventionele medische beeldvorming en klinische IT voor de nieuwste typen live 3D beeldgestuurde behandelingen.

“Het Hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis transformeert naar een specialistisch topklinisch centrum waar mensen uit héél Zuid-Nederland, vanuit een geïntensiveerd samenwerkingsverband met andere ziekenhuizen, kunnen worden geholpen met de allernieuwste typen beeldgestuurde behandelingen van hart- en vaatziekten,” zegt Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis.

“Met de nieuwe technologie kan het nieuwe hartcentrum nog sterker inzetten op zijn speerpunten: innovatie en kwaliteit van zorg. We willen voorop lopen in het kunnen aanbieden van de nieuwste typen behandelingen, zoals het beeldgestuurd, heel lokaal en met minimaal bijkomend letsel behandelen van hartritmestoornissen of vervangen van hartkleppen,” voegt cardioloog Lukas Dekker toe.

Alle interventiekamers worden voorzien van speciale technologie waarmee de hoeveelheid gebruikte röntgenstraling tijdens procedures met 83% worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Hier profiteren zowel patiënt als personeel sterk van.

De klinische IT bestaat onder meer uit live 3D navigatieoplossingen, zoals EP Navigator, HeartNavigator en EchoNavigator. Deze oplossingen combineren 3D beeldvorming met röntgenbeeldvorming en geven de artsen een beter inzicht tijdens de verschillende typen behandelingen.