Nederlandse CoinVault-verdachten tegen de lamp gelopen

De Nederlandse politie heeft in samenwerking met Kaspersky Lab arrestaties verricht in het kader van de CoinVault ransomware-aanvallen.

Trefwoorden: #beveiliging, #Coinvault, #computer crime, #ICT, #Kaspersky Lab, #malware, #Panda Security, #ransomware

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot Kaspersky )

ENGINEERINGNET.NL - De malware-activiteiten van de cybercriminelen waren vanaf mei vorig jaar aan de gang. Deze waren gericht tegen gebruikers in meer dan 20 landen.

Kaspersky Lab heeft belangrijk onderzoek gedaan dat de National High Tech Crime Unit (NHTCU) van de Nederlandse politie hielp bij het opsporen en identificeren van de vermeende aanvallers.

Ook Panda Security droeg bij aan het politieonderzoek door te wijzen op gerelateerde malware-versies.

CoinVault's cybercriminelen probeerden wereldwijd tienduizenden computers te infecteren. De meeste slachtoffers waren afkomstig uit Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De aanvallers slaagden erin ten minste 1500 Windows-gebaseerde machines te vergrendelen, waarna bitcoins, de digitale munteenheid, van gebruikers werden geëist in ruil voor het decoderen van de bestanden.


TIPS
Om te voorkomen dat een computer besmet raakt met malware, adviseren de Nederlandse politie en Kaspersky Lab gebruikers om ervoor te zorgen dat hun software en antivirusprogramma's altijd zijn bijgewerkt.

Bovendien moeten gebruikers regelmatig back-ups maken van waardevolle en/of belangrijke bestanden en de back-ups opslaan op een apparaat zonder internetverbinding.

Tot slot moeten gebruikers nooit betalen. Betaling motiveert cybercriminelen om door te gaan, en bovendien leidt het er niet altijd toe dat de bestanden daadwerkelijk worden vrijgegeven.