Agoria: 5 jaar studeren voor industrieel ingenieur? Nee bedankt!

De Vlaamse Ingenieurskamer lanceert het voorstel om de studieduur voor industrieel ingenieurs op te trekken tot 5 jaar. 'Nee bedankt', reageert techfederatie Agoria. 'Helemaal niet nodig'.

Trefwoorden: #agoria, #industrieel ingenieur, #studie, #vik, #vlaamse ingenieurskamer

Lees verder

HR

( Foto: Agoria, Wilson De Pril )

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische techfederatie voor de maakindustrie Agoria neemt een duidelijk standpunt in: vijf jaar studeren om industrieel ingenieur te worden? "Nee, bedankt, zegt de industrie".

Vandaag kwam de Vlaamse ingenieursvereniging VIK met het voorstel om de studieduur voor industrieel ingenieurs op te trekken van vier tot vijf jaar. "Een nodeloze jaarlijkse overheidskost van enkele tientallen miljoenen euro’s", vindt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Temeer daar die overheid de komende jaren reeds zwaar moet besparen, ook in het onderwijs!”

"Het is perfect trouwens mogelijk is om een industrieel ingenieur op vier jaar tijd zeer goed op te leiden". Volgens de federatie zijn de bedrijven - die 85 procent van de afgestuurde industrieel ingenieurs opnemen - best tevreden over de kwaliteit van het bestaande onderwijssysteem van vier studiejaren.

“Bedrijven hebben nood aan verschillende profielen,” vervolgt De Pril. “De ‘conceptueel denkende’ burgerlijk ingenieur (studieduur 5 jaar), de meer ‘toepassingsgerichte’ industrieel ingenieur (studieduur 4 jaar) en de “praktijkgerichte” professionele bachelor (studieduur 3 jaar)".

"Een verlenging van de studieduur voor industrieel ingenieur is een opstap naar het vervagen van de profielen, zeker na de integratie van deze studies in de universiteiten”.

Nog steeds volgens de bedrijfsfederatie kan een verlenging ook drempelverhogend werken voor nieuwe studenten.

"Uit de inschrijvingscijfers van de laatste academiejaren valt steeds meer op dat studenten net meer kiezen voor de kortere driejarige opleidingen (bv. professionele bachelor Technologie en ICT). Het valt dus te vrezen dat een studieduurverlenging die ook de studiekosten van de studenten onnodig zal opdrijven hen er zal toe aanzetten een andere keuze te maken. Overheid en industrie bewegen nu net hemel en aarde om de instroom van ingenieursstudenten te verhogen”.

“Laat de studenten zelf kiezen of ze nog een extra jaar willen verder studeren. Zo kunnen studenten industrieel ingenieur hun vierjarige opleiding vlot aanvullen met een diploma burgerlijk ingenieur via een brugtraject, of met een master-na-master van hun keuze, al naargelang hun eigen voorkeur en ambities".

"Een vrijwillig postgraduaat voor de industrieel ingenieur met een innovatiestage van 6 of 12 maanden is daarom een veel betere optie dan een lineair veralgemeende studieduurverlenging waarvoor de industrie geen vragende en zeker geen financierende partij is”.

Agoria pleit er wel voor om de inspanningen op het vlak van de permanente vorming fors op te drijven.

"Langere beroepsloopbanen maken het noodzakelijk om de blijvende inzetbaarheid van mensen extra te ondersteunen. Een overheid die haar middelen efficiënt wil inzetten, investeert daarin".