Agoria verwacht 10.000 extra jobs in technologiebedrijven

Technologiefederatie Agoria verwacht een groei en jobcreatie van 1,5% dit jaar en mogelijk kan dit volgend jaar oplopen tot 3%. Dit zal de komende 5 jaar leiden tot 10.000 extra jobs.

Trefwoorden: #Agoria, #economische groei, #jobcreatie, #loonkost, #loonkostenhandicap, #regeringsmaatregelen, #sectorfederatie, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Marc Lambotte, CEO van Agoria: “Onze economie begint de vruchten te plukken van de maatregelen die de regering heeft genomen om de loonkosthandicap van ons land af te bouwen. Zo worden Belgische producten stilaan weer concurrentiëler in het buitenland,”

En dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid hier. In 2016 rekent de sectorfederatie 1.500 nieuwe jobs. Als de loonkosthandicap tussen nu en 2020 verder wordt afgebouwd, zullen er in de technologische industrie 10.000 nieuwe jobs gecreëerd worden.

Met name de vrachtwagensector, de luchtvaart- en defensiesector en ICT-sector zorgden voor flinke opklaringen. De steeds sneller verlopende digitalisering van onze economie zorgt voor stevige groei bij ICT-bedrijven die gespecialiseerd zijn in diensten, software-ontwikkeling en B2B-oplossingen.

Lambotte: “Steeds meer bedrijven in ons land doen beroep op externe diensten voor hun ICT-beheer. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zorgt de digitalisering van onze economie voor meer groei en nieuwe jobs.”

Agoria schat de globale omzetgroei voor dit jaar op 1,5%. Zo realiseert de technologische industrie in ons land terug zijn omzetcijfer van 2008, voor het uitbreken van de zware economische crisis in de nasleep van de bankencrisis.

De federatie verwacht volgend jaar een totale groei van 3%, onder meer door een verbeterend concurrentievermogen van onze bedrijven in het buitenland.

In het eerste semester van dit jaar groeide de export met 1%, vooral dankzij een groei van de export naar EU-landen met 4%. Ook de export naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten gaat fors vooruit. Die compenseert de exportdaling naar China waar de groeivertraging wordt gevoeld.

Na jaren van banenverlies, kan de technologische industrie in ons land ook weer aan jobcreatie denken. Uit een peiling onder de CEO's uit de technologische industrie blijkt dat 56% een uitgesproken verbetering verwacht van de concurrentiekracht en 21% heeft al effectieve aanwervingsplannen voor komend jaar.

Tot 2020 kan de jobcreatie door de verdere afbouw van de loonkosthandicap verder versnellen. De golf van herstructureringen die ons land tijdens de laatste jaren heeft gekend lijkt voorbij. Dat uit zich in een vernieuwd geloof bij investeerders in ons land.

Ook de rendabiliteit van de bedrijven verbetert stilaan en de investeringen, die de voorbije jaren waren terug gezakt tot een historisch laag peil, herstellen verder. Door regeringsmaatregelen gecombineerd met loonsverhogingen in de buurlanden zal onze loonkosthandicap eind 2016 al gedaald zijn tot 12% en zou in de daaropvolgende jaren verder dalen.


(bron en foto: Agoria, Marc Lambotte)