Desso behaalt als eerste tapijtfabrikant ter wereld gouden C2C-certificaat

De certificering is verkregen na 7 jaar werken aan een nieuwe collectie tapijttegels om deze volledig duurzaam te maken.

Trefwoorden: #Desso, #EcoBase-rug, #ECONYL, #gerecycled calciumcarbonaat, #gouden C2C-certificaat, #tapijtfabrikant

Lees verder

Techniek

( Foto: Desso )

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe 'Gold collectie' heeft een EcoBase-rug, die gerecycled calciumcarbonaat, ofwel krijt, van lokale drinkwaterbedrijven bevat.

Daarnaast is ECONYL gebruikt, een garen dat gemaakt is uit 100% geregenereerd nylon, inclusief post-consumer tapijtvezels afkomstig uit Desso's Refinity(r)-fabriek.

De tapijten in Desso's Gold collectie bestaat uit gemiddeld 80% herbruikbare materiale en gemiddeld 52% gerecycled materiaal. De collectie zal vanaf oktober 2015 in alle belangrijke markten verkrijgbaar zijn. Het tapijt is 100% recyclebaar in Desso's eigen productieproces.

Voor het verkrijgen van de C2C-certificering moest Desso aan een groot aantal strenge criteria voldoen op het gebied van milieu en volksgezondheid, zoals gedefinieerd in de Cradle to Cradle-CertifiedCM Product Standard.

Dit is een raamwerk voor innovatie, waarmee wordt aangetoond dat het zakelijk gezien wel degelijk mogelijk is om doelbewust te ontwerpen en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en de volksgezondheid.

Producten worden gecertificeerd door het onafhankelijke Products Innovation Institute uit de Verenigde Staten. Naast deze collectie is 93% van Desso's assortiment commerciële tapijttegels Cradle to Cradle-gecertificeerd met Brons of Zilver, afhankelijk van het type tapijtrug.

Desso is in 2008 de weg naar de circulaire economie ingeslagen, met als grondslag de principes van Cradle to Cradle. Dit principe stelt fabrikanten in staat om producten te maken die zijn ontworpen voor meer dan één levenscyclus in een doorlopende niet-giftige gesloten kringloop, die steeds vaker wordt aangedreven door duurzame energie.

De circulaire economie helpt om een aantal grote mondiale problemen aan te pakken: schaarste van grondstoffen, toxiciteit en klimaatverandering. Als een regeneratief, op de natuur geïnspireerd model vervangt de circulaire economie het traditionelere lineaire systeem van 'nemen, maken en weggooien'.

Uit recent onderzoek blijkt dat de circulaire economie wereldwijd maar liefst één biljoen dollar aan kostenbesparing zou kunnen opleveren door slimmer gebruik van materiaalstromen.

Desso zet zich in voor de overgang naar een circulaire economie door te voldoen aan de normen van Cradle to Cradle, een filosofie die door de Duitse scheikundige Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough is ontwikkeld.

Hierbij worden bedrijven opgeroepen om op zoek te gaan naar gezonde materialen, effectieve recyclesystemen en -processen, goed waterbeheer, maatschappelijke rechtvaardigheid en duurzame energie.

Desso, onderdeel van Tarkett, is een toonaangevende fabrikant van tapijten, tapijttegels en sportvelden. Het bedrijf opereert wereldwijd in meer dan 100 landen en levert producten aan kantoren, onderwijs- en overheidsinstellingen, gezondheidszorg en particulieren, maar ook aan hotels, cruiseschepen, luchtvaartmaatschappijen en voetbalclubs van wereldklasse.