Bouw eerste publieke waterstof-laadstation opgestart

Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom heeft in Zaventem de eerste steen gelegd van een waterstoflaadstation. Air Liquide bouwt dit op een terrein van Toyota Motor Europe.

Trefwoorden: #auto, #CO2-uitstoot, #geen uitstoot, #groene energie, #Toyota, #waterstof, #waterstofstation, #Zaventem

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Liquide )

ENGINEERINGNET.BE - Elektrische wagens, die rijden op waterstof, hebben een autonomie van meer dan 500 kilometer.

Deze voertuigen produceren geen enkele vervuilende uitstoot: geen broeikasgassen, geen fijn stof en geen enkele geluidshinder.

Het station van Zaventem heeft een distributiecapaciteit van dertig tot veertig laadbeurten per dag en elke laadbeurt neemt minder dan vijf minuten in beslag.

Het nieuwe station voor auto's op waterstof wordt gebouwd in het kader van het SWARM-project en krijgt financiële steun van het Europees fonds Fuel Cells and Hydrogen-Joint Undertaking, een publiek/privaat partnerschap dat bedoeld is om de ontwikkeling van aan waterstofenergie gerelateerde toepassingen te ondersteunen.

Het zal operationeel zijn tegen medio 2016. Dankzij dat station kan België aansluiting maken op het Europese waterstofnetwerk.

Air Liquide heeft tot nu meer dan 75 waterstoflaadstations ontworpen en opgeleverd.

In Europa heeft werden reeds waterstofstations voor het grote publiek opgestart, onder meer in Rotterdam (Nederland) en in Düsseldorf (Duitsland).

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de opstart van verschillende stations in de Verenigde Staten, in Japan en in Frankrijk.


Op de foto:
M. Nagata (Toyota), B. De Colvenaer (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking), A. Turtelboom (Vlaams minister voor Energie), D. Luijten (Air Liquide) en F. Vermeiren (burgemeester van Zaventem)

SWARM
Small 4-Wheel fuel cell passenger vehicle Applications in Regional and Municipal transport

Met dit project wil men in Europa 90 stadsauto's inzetten die rijden op waterstof. Drie regio's uit Europese landen nemen aan dit project deel: Midlands in Groot-Brittanië, het Brusselse Gewest in België en de regio Wer-Ems in Duitsland.