Vegetarische Slager betrekt consumenten bij bouw nieuwe fabriek

Het gaat om een obligatielening met 5% rente en een looptijd van 7 jaar om de inrichting van de nieuwe fabriek te bekostigen, die al is aangekocht en begin volgend jaar wordt verbouwd.

Trefwoorden: #The Peas Foundation, #TU Delft, #vegetarische producten, #Vegetarische Slager, #verbouwing, #vleesvervangend, #Wageningen UR

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Vegetarische Slager )

ENGINEERINGNET.NL - Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, wil met de uitgeschreven lening 1 tot 2,5 miljoen euro ophalen. Het bedrijf besteedde de productie tot nu toe uit, maar nu is een volume bereikt, waarbij eigen productie interessant wordt.

Korteweg startte in 2008 met de Vegetarische Slager en zet dit jaar naar verwachting vegetarische producten af voor 6 miljoen maaltijden. In 2016 wordt dat naar verwachting 10 miljoen. De afgelopen jaren is het bedrijf uitgegroeid van één winkel in 2010 tot meer dan 3.000 verkooppunten in 13 landen.

De nieuwe fabriek ligt in Breda en telt 3.000 vierkante meter. Doel is om hier 50 miljoen vleesvrije maaltijdcomponenten per jaar te gaan produceren. De lening wordt gefaciliteerd door Npex, de MKB Beurs. De campagne wordt gesteund door Stichting Natuur en Milieu dat de consumptie van minder vlees wil stimuleren.

Een eigen fabriek biedt de mogelijkheid om sneller nieuwe producten te ontwikkelen en grotere volumes te produceren. Hierdoor kunnen de prijzen van producten op termijn dalen, waarmee deze aantrekkelijker worden voor een breder publiek in binnen- en buitenland.

Met een eigen productie is ook makkelijker te voldoen aan bio-certificeringseisen en het controleren van de kwaliteit van producten.

Omdat de fabriek geen bestemming voor de productie van voedsel had, start de verbouwing begin volgend jaar. Tot die tijd wordt een inrichtingsplan ontwikkeld. Bij een maximale productie biedt de locatie werk aan 20 tot 25 medewerkers. De productie zal van start gaan met 5 tot 10 arbeidskrachten.

Wie obligaties koopt krijgt, naast de rente, ook 5% korting op alle aankopen in de winkel in Den Haag of in de webwinkel en kan een naamsvermelding krijgen op de fabriek als een van de grondleggers. Obligaties worden uitgegeven voor 500 euro per stuk.

Samen met The Peas Foundation, Wageningen UR en TU Delft werkt de Vegetarische Slager aan nieuwe productieprocessen, waardoor de eigenschappen van verschillende soorten vlees nog beter benaderd kunnen worden dan nu al het geval is.

En waarmee meer gebruik gemaakt kan worden van regionaal verbouwde voedselgewassen zoals Nederlandse biologische soja en lupine en regionaal verbouwde groenten.