Nieuwe testmethodes moeten dierproeven overbodig maken

Een internationaal team van wetenschappers en industriële partners gaat zich buigen over manieren om de veiligheid en toxiciteit van nieuwe chemicaliën te testen zonder dierproeven.

Trefwoorden: #Catherine Verfaillie, #chemicaliën, #dierproeven, #EU-ToxRisk, #KU Leuven, #menselijke cellen, #onderzoeksproject, #testmethode

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Professor Catherine Verfaillie van het Departement voor Ontwikkeling en Regeneratie (KU Leuven) wordt in dit project verantwoordelijk voor de testmethodes met menselijke cellen.

Op basis van stamcellen zal haar team volwassen cellen kweken met sensoren die eventuele schade door chemicaliën kunnen meten. Eens de methode betrouwbaar en efficiënt is, zal de nood aan dierproeven drastisch verminderen.

Mogelijke alternatieven voor proefdieren zijn computersimulaties en gekweekte menselijke cellen. Methodes die gebruik maken van deze alternatieven staan echter nog in de kinderschoenen.

Het EU-ToxRisk-project wil daar nu verandering in brengen voor het testen van chemicaliën.

Het project zal de alternatieve methodes verder ontwikkelen voor industrieel gebruik, en in overeenstemming met de bestaande regelgeving.


Het EU-ToxRisk project gaat van start in januari 2016.