Spin-off SCK maakt radiotherapie nauwkeurig en doeltreffend

DoseVue, de eerste spin-off van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, ontwikkelde een technologie om de werking van radiotherapie in hoge dosissen preciezer en doeltreffender te maken.

Trefwoorden: #DoseVue, #radioactieve straling, #SCK.CEN, #spin-off, #stralingsdosis, #Studiecentrum voor Kernenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: © UZ Brussel/SCK-CEN )

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoeken van het SCK.CEN betekenen vaak een doorbraak voor de medische wereld.

Hildegarde Vandenhove, directeur Milieu, Gezondheid en Veiligheid: “Iedereen denkt aan de toepassing en gevaren van kernenergie, maar wij zoeken verder dan dat.”

“Van Hiroshima hebben we bijvoorbeeld geleerd dat radioactieve stralingen niet alleen kanker kunnen veroorzaken, maar ook een grote invloed hebben op het cardiovasculaire systeem.”

Sinds jaren geldt het studiecentrum als voortrekker in het internationale onderzoek naar de gevolgen van de blootstelling aan radiotherapie bij het bestrijden van kanker. Uit deze onderzoeken is de eerste spin-off ontstaan: DoseVue.

Vroeger bepaalde een computer de stralingsdosis aan de hand van enkele berekeningen. Die dosissen moeten nog verfijnd worden.

Emiliano D’Agostino, directeur van DoseVue: “Het is mogelijk de doeltreffendheid van radiotherapie te optimaliseren wanneer de tumor een hoge stralingsdosis krijgt. De bestraling van gezond weefsel moet echter minimaal blijven.”


(bron: StampMedia/Annick Wellens)