Aantal epilepsieaanvallen halveren met slimme neurostimulator

Tot deze vaststellingen is men gekomen in een Europese onderzoek, geleid door het UZ Gent, naar de effecten van de behandeling met een slimme neurostimulator.

Trefwoorden: #behandeling, #epilepsie, #Europees onderzoek, #hersenen, #nervus vagus, #neurostimulator, #stimulatie, #UZ Gent

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De slimme neurostimulator is een nieuwe techniek om patiënten met ernstige epilepsie te behandelen.

Het toestel, een soort pacemaker die onder het linker sleutelbeen wordt geplaatst, is via een elektrode verbonden met de nervus vagus, een belangrijke hersenzenuw in de hals.

Omdat eerder onderzoek al aantoonde dat het begin van een epilepsieaanval vaak met een versneld hartritme gepaard gaat, werkt de stimulator op een 'slimme' manier: hij voelt de versnelling aan en geeft dan pas via de elektrode stroomstootjes aan de hersenzenuw.

Tussen 2011 en 2013 werd de slimme neurostimulator ingeplant bij 31 patiënten met hardnekkige epilepsieaanvallen. Dat gebeurde in 13 Europese centra.

Een team van neurochirurgen stond er in voor de ingrepen. Prof. dr. Paul Boon, diensthoofd Neurologie, leidde de studie en legde voor het eerst ter wereld de langetermijneffecten van de nieuwe behandeling bloot.

Na het activeren van de stimulator werden de patiënten 12 maanden opgevolgd. Tijdens de eerste 3 tot 5 dagen werden ze tijdens hun dagelijkse activiteiten zelfs permanent geobserveerd en werd zowel hun hartritme als hun hersenactiviteit gemonitord.

Uit de resultaten blijkt dat de slimme stimulator niet alleen in staat is de aanvallen te detecteren maar weet deze in de helft van de gevallen ook af te remmen. Na een jaar had een derde van de patiënten de helft minder aanvallen.

Prof. Boon: "Ons onderzoek toont aan dat het gericht stimuleren van de nervus vagus een grote impact kan hebben op de levenskwaliteit van mensen met ernstige epilepsie."


(bron: UZ Gent)