Rentel start exclusieve gesprekken met Siemens over 4de offshore windpark

Rentel heeft Siemens gekozen als bevoorrechte gesprekspartner om 42 turbines voor vierde offshore windpark aan Belgische kust te leveren, inclusief een onderhoudscontract van 15 jaar.

Trefwoorden: #Aspiravi, #deme, #Elicio, #energie, #Nuhma, #offshore, #Otary, #Power@Sea, #Rent-A-Port, #siemens, #Socofe, #SRIW, #windenergie, #windpark, #Z-Kracht

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - De finale onderhandelingen tussen Rentel en leverancier Siemens gaan over het nieuwe offshore windpark van 294MW dat op zowat 35 km voor de Belgische kust gepland is.

Het park zal met een geschatte jaarproductie van meer dan 1GWh meteen het grootste zijn voor de Belgische kust. Ter vergelijking, 1GWh komt overeen met het jaarverbruik van 280.000 gezinnen of het equivalent van 50% productiecapaciteit van de kerncentrale Doel 1.

Rentel heeft meer bepaald gekozen voor het grootste 'direct drive'-type van windturbine dat Siemens ontwikkeld heeft. Het gaat om het model met een geïnstalleerd vermogen van 7MW. Zo bedraagt de ashoogte 106 meter en de rotordiameter 154 meter, wat neerkomt op de spanwijdte van twee A380 vliegtuigen.

Het zal bovendien ook het eerste windpark zijn in de Belgische wateren dat de direct drive-technologie zal gebruiken: de rotor is direct verbonden met de generator, zonder tandwielkast dus.

Rentel wil naar eigen zeggen 'nog voor het einde van het jaar de onderhandelingen afronden voor de funderingen, de kabelwerken én het hoogspanningsplatform om tegen de zomer van 2016 uiteindelijk ook de projectfinanciering rond te krijgen van 1,250 miljoen euro'.

Volgens de vooropgestelde planning zou het windpark vanaf 2017 gerealiseerd kunnen worden om vanaf mei 2018 de eerste stroom te leveren en eind 2018 volledig operationeel te zijn.

Als alles goed gaat, want "om dit project effectief uitvoerbaar te maken, willen we de regering wijzen op 'de snelle noodzaak aan een stabiel investeringskader', benadrukt het bedrijf. Daar zet het tijdens de constructiefase wel 2.000 voltijdse banen (FTE's, redactie) tegenover. "Plus nog eens 100 jobs eenmaal het windpark operationeel is".


OP DE FOTO
Nog een Siemens-project: het Nederlandse windpark Westermeerwind. Hier het heien van de eerste funderingspaal.

ACHTERGROND
Rentel maakt deel uit van het samenwerkingsverband Otary dat diverse Belgische specialisten in hernieuwbare energie verenigt zoals de investerings- en ontwikkelingsvennootschappen Rent-A-Port en Power@Sea, de baggergroep en waterbouwspecialist DEME en de groenestroomproducenten Aspiravi en Elicio, naast de Waalse milieuholding SRIW Environnement en de Vlaamse en Waalse energie- en nutsparticipatiemaatschappijen Z-Kracht/Nuhma en Socofe.
Otary heeft naast Rentel ook een concessie voor de bouw van het toekomstige windpark Seastar en maakt deel uit van het consortium dat op termijn het windpark Mermaid zal ontwikkelen.