Ricoh werpt zich met eigen productiemachine op 3D-print markt

Fabrikant van kantoorprinters en systemen voor documentbeheer zal eerste eigen 3D-printer voorstellen op internationale vakbeurs. "Voor Europese klanten verkrijgbaar vanaf midden 2016".

Trefwoorden: #3d, #3d-print, #3d print, #additive, #additive manufacturing, #formnext, #ricoh

Lees verder

Techniek

( Foto: Ricoh )

ENGINEERINGNET - Additieve fabricage of professionele 3D-printing schuift hoe langer hoe meer op naar het stadium van de 'volwassen technologie'.

Het bewijs: weldra - vanaf midden 2016 - brengt zelfs een fabrikant van kantoorprinters zoals Ricoh zijn eerste productiemachine voor 3D-printen op de markt. En niet voor huis-en-tuin gebruik, maar voor toch uit de kluiten gewassen objecten van 550 mm (B) × 550 mm (D) × 500 mm (H).

De nieuwe machine zal duurzame high definition-voorwerpen kunnen produceren en maakt hiervoor gebruik van een additive manufacturing methode, het Selective Laser Sintering, van twee materiaaltypes: PA6- en PP, die veel in de automotive worden gebruikt. Via deze techniek worden poedermaterialen met de laser gesmolten.

Naast de polymere poedermaterialen die meestal worden gebruikt bij de SLS-methode, zoals PA11 en PA12, kunnen inderdaad ook de universeel inzetbare en hoogfunctionele materialen PA6 en PP worden gebruikt. Ter info: PA of polyamide (nylon) staat voor een polymeerpoeder dat sterkte en flexibiliteit biedt; PP of polypropyleen is een licht polymeerpoeder dat bijzonder duurzaam en zeer flexibel is.

Dat een speler zoals Ricoh - nu al - de markt van de professionele 3D-print fabricage en prototyping betreedt, komt als een verrassing. Al komt het bedrijf niet echt onbeslagen op het ijs.

Er is al enige marktkennis aanwezig, want al in september 2014 lanceerde Ricoh zijn Additive Manufacturing Business , maar tot nu verkocht het 3D-printers van derden en leverde het een volledige reeks van AM-services, gaande van consultancy en 3D-gegevensontwerp tot de fabricatie. Daar komt nu dus een machine van eigen makelij bij.

Dat is niet evident: er is een hemelsbreed verschil tussen het ontwerpen en bouwen van kantoorapparatuur voor het 2D-bedrukken van papier en de veel complexere ontwikkeling en constructie van een (hopelijk) betrouwbare 3D-print productiemachine.

Peter Williams, Executive Vice President van Ricoh Europe, in dat verband: “De lancering vormt een mijlpaal in onze bijna 80-jarige geschiedenis én is een belangrijke stap in de evolutie van de additive manufacturing-industrie".

Voor de ontwikkeling werkte Ricoh overigens samen met het Amerikaanse Aspect en ook na de release zullen de twee blijven samenwerken voor de ontwikkeling van gepatenteerd materiaal en verbeteringsfuncties.

Een (richt)prijs werd niet meegedeeld. Wel laat Ricoh weten de machine te zullen presenteren op formnext, de internationale beurs over additive technologieën en gereedschapsmakers van 17 tot 20 november 2015 in Frankfurt.